Ruim 22.000 bomen voor Zuidbuurt en omgeving

Redactie 25-11-2021
Foto: StaatsbosbeheerNa het groot onderhoud van dit najaar, waarbij onder andere zieke essen zijn verwijderd, is het bos nu klaar voor de herplant.

Staatsbosbeheer start in samenwerking met Coöperatief Beheer Groengebieden Midden Delfland (CBG) eind november met het planten van ruim 22.000 nieuwe bomen en struiken aan de Zuidbuurt, Boonerlucht en Aalkeet-Binnenpolder. Na het groot onderhoud van dit najaar, waarbij onder andere zieke essen zijn verwijderd, is het bos nu klaar voor de herplant. Het planten van de nieuwe bomen en struiken is naar verwachting medio februari 2022 afgerond.

De Zuidbuurt, Boonerlucht en Aalkeet-Binnenpolder kunnen rekenen op 35 verschillende boom- en struiksoorten met voornamelijk inheemse soorten, zoals zoete kers, linde, eik, wilde appel en vlier. Deze bomen en struiken worden geplant op de open plekken die zijn ontstaan na het bosbeheer.

De herplant is het slotstuk van het planmatige bosonderhoud. Boswachter Lisa Wassenaar: "Door om de zes jaar groot onderhoud uit te voeren werken we aan het behoud van een duurzaam en veilig bos voor de komende decennia. Doordat de meeste bospercelen zijn aangeplant met bomen van veelal dezelfde soort en leeftijd, bereiken we dit doel alleen door bij te sturen en gefaseerd ruimte te maken in het bos. Zo kunnen er nieuwe boom- en struiksoorten worden bij geplant en ontstaat een grotere variatie in leeftijd en soorten. Het resultaat is meerdere lagen (hoogteverschillen) en een hogere biodiversiteit aan flora in het bos dat weer een thuis biedt aan verschillende diersoorten."

Tijdens de herplant blijven de paden toegankelijk. Na afronding van de herplant worden de paden weer opgeknapt en hersteld.

Zieke essen

De es gaat in Nederland massaal dood als gevolg van de Aziatische schimmelziekte essentaksterfte. De es herstelt niet van deze boomziekte. De zieke essen kunnen gemakkelijk omvallen of takken verliezen wat gevaarlijke situaties oplevert langs wegen en paden. Daarom gaat Staatsbosbeheer in samenwerking met het CBG de zieke essen weghalen en daar nieuw, gevarieerd en toekomstbestendig bos terug planten. Indien er gezonde essen worden aangetroffen worden deze gespaard.

Kijk voor meer informatie op boswachersblog.nl/zuid-holland of de facebookpagina 'Staatsbosbeheer Hof van Delfland'.