Extra geld voor studenten met beperking

Redactie 18-11-2021
Foto: Stock

De Individuele Studietoeslag die studenten met een beperking kunnen krijgen, is aangepast en gaat vanaf 1 april volgend jaar naar maximaal 300 euro per maand. Nu gaat het nog om een bedrag van 750 euro per jaar.

door Chrit Wilshaus

Commissie en raad stemden dinsdagavond met de wijziging van deze verordening in, die gaat gelden in de drie Waterweggemeenten. Om daar meer bekendheid aan te geven, gaat de gemeente er breed over communiceren. Eerst in deze krant en daarna onder meer via hogescholen en universiteiten. De toeslag is een financieel steuntje in de rug voor studenten vanaf achttien jaar die niet in staat zijn om naast hun studiefinanciering nog een bijbaantje te nemen. De regeling, zo is gebleken, is echter vrij onbekend. Om precies te zijn maakt er in Maassluis momenteel slechts één student gebruik van, aldus wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) deze week in de commissie. Als het aan hem maar ook aan de gemeenteraadsfracties ligt, komt daar verandering in. Volgens de portefeuillehouder gaat het om inwoners "die te maken hebben met een langdurige arbeidsbeperking" maar niet om bijstandsgerechtigden. Studenten die daarvoor in aanmerking komen moeten de regeling jaarlijks aanvragen. Denise Mulder (Maassluis Belang) informeerde hiernaar. Verder drong zij erop aan dat studenten eraan herinnerd worden als de toeslag opnieuw aangevraagd moet worden. De wethouder gaat kijken of dit mogelijk is.

Goede zaak

De Individuele Studietoeslag maakt deel uit van het wetsvoorstel Breed Offensief. De behandeling daarvan is echter al verschillende keren uitgesteld. En omdat er nog geen nieuw kabinet is, wil de Tweede Kamer het voorstel nu nog niet behandelen. Vooruitlopend daarop heeft demissionair minister Koolmees (D66) gemeenten echter opgeroepen de Individuele Studietoeslag aan te passen aan de bedragen zoals die genoemd worden in het wetsvoorstel. Bert de Reuver (D66-steunraadslid) liet weten dat "een goede zaak" te vinden. Mark van Eijsden (CDA) zei het belangrijk te vinden dat iedereen, met of zonder beperking, kan studeren. En volgens Iris Vrolijks (PvdA) is de doelgroep misschien klein maar het effect van de regeling groot. Daarnaast vond zij het opvallend dat het Rijk wil dat het bedrag verhoogd wordt zonder dat daar een vergoeding voor gemeenten tegenover staat.

Kwetsbare positie

Wethouder Kuiper maakte echter duidelijk de wijziging niet langer te willen uitstellen omdat dit in de eerste plaats niet erg klantvriendelijk is en in de tweede plaats omdat Stroomopwaarts er budget voor beschikbaar heeft. "Gelet op de kwetsbare positie van deze doelgroep is het bovendien van groot belang dat wij als gemeente blijvend investeren in deze inwoners. Reden voor ons, maar ook voor Vlaardingen en Schiedam, om gehoor te geven aan de oproep van de minister."

Met de wijziging vervalt straks de regeling uit 2015.