Veertig oud-collega's zagen elkaar weer nabijna veertig jaar op het Westland-Zuid

Redactie 11-11-2021
Foto: Ada OnderdelindenEr moest natuurlijk ook een groepsfoto gemaakt worden van de re\u00fcnisten met rechtsonder de 94-jarige oud-rector Jan Tazelaar.

Docenten en personeelsleden hebben ervoor gezorgd dat in de loop der jaren duizenden leerlingen uit Vlaardingen, Maassluis en Maasland hun diploma haalden op Westland-Zuid. Of het nu ging om leerlingen die schoorvoetend of fluitend door het lesmateriaal gingen, er was altijd die aandacht om tot goede prestaties te komen.

Door Peter Spek

Maar hoe is het die docenten en personeelsleden zelf vergaan in al die jaren. Dat vroegen Wim Blok, Gertjan Breevaart en Kees Kempen, die na het afgelopen schooljaar hun loopbaan als docent hadden beëindigd, zich een tijdje geleden af en het idee voor een reünie was geboren. Onlangs kwamen zij weer bij elkaar in het gebouw waarin tegenwoordig het Lentiz Geuzencollege gevestigd is aan het Geuzenplein, naast het metrostation Vlaardingen West. "Ruim veertig oud-collega's zagen elkaar weer na bijna veertig jaar op die vertrouwde plek in het schoolgebouw", zegt Gertjan Breevaart. Op 1 maart 1982 betrok de school het nieuwe pand aan het Geuzenplein. "De nu aanwezige oud-collega's werkten er allemaal minstens vijf jaar, sommigen veel langer. In de loop der jaren hebben zij duizenden jonge inwoners van Vlaardingen, Maassluis en Maasland aan een mavo-, havo- of vwo-diploma geholpen. De schoolnaam veranderde door fusies en herschikkingen, de werkgever bleef altijd dezelfde en heet tegenwoordig Lentiz Onderwijsgroep."

Onderwijservaring

Wim Blok, Gertjan Breevaart en Kees Kempen werden collega's rond 1980 en zijn dat dus tot 2021 gebleven. Gedrieën hebben zij 125 jaar onderwijservaring. Vlaardinger Gertjan Breevaart begon zijn loopbaan in het onderwijs in april 1978 in het houten noodgebouw aan de Arij Koplaan. "Wij wilden, zo aan het eind van onze loopbaan, graag nog eens de oud-collega's ontmoeten uit die eerste jaren. Beslist geen massale reünie. En zo begonnen wij het afgelopen voorjaar aan een lange zoektocht naar mailadressen van personen die niet meer zo makkelijk terug te vinden waren. Tachtigplussers waren geen uitzondering. Enkelen van hen waren nooit aan een mailaccount begonnen, laat staan aan Facebook. Van de oud-collega's die wij uiteindelijk mailden of belden bleef de groep over die wij nu na zoveel jaar weer hebben mogen ontmoeten. Een ruime meerderheid zeventigplusser, negen zijn zelfs tachtigplusser. En Jan Tazelaar, ooit begonnen als docent wiskunde en tot 1986 rector van de school, is inmiddels zelfs 94. Maar dat betekent niet dat hij ook maar iets van zijn ruime belangstelling is kwijtgeraakt. Hij leest nog steeds van Ovidius tot Hawking. En ook zijn geheugen werkt nog uitstekend. Hij kan zich zijn Westland-Zuidtijd nog goed herinneren en hij genoot zichtbaar met volle teugen van deze wel heel bijzondere hereniging met zijn personeel", aldus Gertjan Breevaart in een terugblik op de reünie.

Hereniging

"Heel blij waren wij dat de huidige directeur van het Geuzencollege, Esther Harmsen, bereid was het schoolgebouw ter beschikking te stellen voor deze reünie. Ook Gert Kant, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Lentiz Onderwijsgroep, reageerde enthousiast op ons initiatief en verleende alle medewerking. Jan van der Meer, al sinds 1985 conciërge in het schoolgebouw en dus zelf ook reünist, heeft bergen werk verzet om ons te helpen deze hereniging mogelijk te maken. Het schoolgebouw heeft door de transformatie in 2004 naar een vmbo-school weliswaar een behoorlijke metamorfose ondergaan, maar de contouren van de jaren tachtig zijn nog steeds grotendeels dezelfde. En mede daardoor leken die tientallen tussenliggende jaren ineens weg te vallen. Voor alle aanwezigen werd de reünie een buitengewone ervaring die zij niet hadden willen missen. Het werd een feest van herkenning", besluit Gertjan Breevaart.