Historische Avond over de restauratie van de Monstersche Sluis

Redactie 11-11-2021
Foto: HVMTijdens deze avond vertellen meerdere sprekers over de Monstersche Sluis.

Donderdag 18 november begint om 20.00 uur in de Koningshof een Historische Avond over de restauratie van de Monstersche Sluis.

Tijdens deze Historische Avond vertellen Bert de Reuver, Tasja Mol en Cock Paalvast van de Stichting Monstersche Sluis over hoe het initiatief is ontstaan om de vervallen Monstersche Sluis weer een nieuw leven te geven, hoe dit burgerinitiatief gestart is en hoe dit tot het gewenste resultaat heeft geleid.

Vooral in de beginfase moesten veel obstakels overwonnen worden en ging niet alles van een leien dakje. Uiteindelijk werd de sluis eigendom van de stichting waarna deze kon werken aan het verkrijgen van de financiële middelen. Toen kon het restaureren beginnen. Ook het oprichten van het sluiswachtersgilde komt aan de orde. De vrijwillige sluiswachters hebben, naast het bedienen van de sluis, ook de taak om de bruggen over de Noordvliet te bedienen. Een film van Cor Hoekzema over de restauratie van de sluis zal ook worden vertoond. Tenslotte zal Bert de Reuver iets vertellen over het herstel van de oude vaarverbinding over het Nieuwe Water. Dit is een vaarverbinding die vanaf de sluis via de Fortegrachtbrug, langs de Goudsteen en de Weverskade loopt naar het Westland en Den Haag.

Zowel leden als niet-leden van de Historische Vereniging Maassluis zijn welkom bij deze Historische Avond. Vooraf aanmelden is niet nodig, wel zal bij de ingang om een Coronatoegangsbewijs worden gevraagd.