Verbouwing voormalige Fair Ladypand bijna voltooid

Redactie 24-06-2021
Foto: CWEen binnentuin gaat onderdeel uitmaken van het pand dat in een negental huur appartementen is opgedeeld.

In het voormalige Fair Ladypand worden op dit moment negen huurappartementen gerealiseerd door VEVOLA. De verbouwing begon afgelopen december. Corona heeft verder geen invloed gehad op de werkzaamheden, aldus de belegger, die verder niet met zijn naam in de krant genoemd wil worden.

door Chrit Wilshaus

"We hebben het gekocht van een faillissement in december 2019 en pas een jaar later zijn we gaan bouwen; om precies te zijn vanaf december vorig jaar." Wat was voor hem de reden het dit te doen? "Ik ben een Maassluizer en ergerde me dood hoe het pand eruit zag. Ik vond, samen met een collega, dat ik dit voor Maassluis moest doen. Maar eerlijk gezegd had ik echt geen flauw idee wat ik ermee moest en kon", lacht hij. Op het moment dat de belegger het pand kocht, had hij volgens eigen zeggen nog geen tekening gezien. Zoals bekend hebben in het pand een winkel en een architect gezeten. "Het pand heeft zeventien jaar lang leeggestaan! Het was echt vreselijk. Dus we hebben echt wel lang nagedacht over wat we hiermee wilden. En dat was ook wel nodig want het is moeilijk bouwen hier."

Italiaanse tuin

In het begin dacht de belegger in het pand zeven huurappartementen te kunnen realiseren. Later werden dat er acht en uiteindelijk worden het er negen. "Uiteindelijk bepaalt het aantal vierkante meters wat je kunt doen. Vervolgens raadpleeg je het Bouwbesluit of dat ook kan en dan pas ga je de plannen uitwerken." De gemiddelde oppervlakte van een appartement bedraagt 100 vierkante meter. "De doelstelling was om er het mooiste pand van Maassluis van te maken en om het terug te brengen in de oude staat met allerlei details van vroeger. Het pand bestond uit drie lagen: twee winkelverdiepingen en een verdieping opslag. Aan de achterzijde is het dak weggehaald tussen het gedeelte wat er al stond en dat wat er door de vorige eigenaar achter werd gebouwd. Dat hebben we gedaan nadat we nagedacht hadden hoe we licht en gezelligheid konden verwezenlijken. We gaan dat doen door tussen beide panden een Italiaanse tuin aan te leggen met bomen en een tafel waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten." Op het moment dat uw verslaggever een rondleiding kreeg, ontbrak nog het stucwerk aan de buitenzijde tussen beide panden.

Omwonenden

De verbouwing is volgens de belegger heel veel werk geweest. "Het pand is heel oud en dan moet je improviseren. Daarom hebben we gewerkt met allemaal vakkundige handwerklieden. Zoals timmerlieden, elektriciens en loodgieters. Gelukkig hoefde er niet geheid te worden. Wel hebben we een container of 30 aan puin gehad. Het leuke is dat niemand gezien heeft dat we hier aan het verbouwen waren. Verder heeft niemand in de omgeving overlast gehad van de verbouwing. Bovendien hebben we omwonenden uitgenodigd een kijkje te komen nemen waar we mee bezig waren. Het wordt echt een mooi pand; we hebben nergens op bezuinigd. Zo hebben we het leiendak er weer op aangebracht. Ook is het pand maximaal geïsoleerd en heeft ieder appartement vloerverwarming. De vroegere winkelpui hebben we uiteraard vervangen."