Wethouder openen nieuw fiets- en wandelpad

Redactie 10-06-2021
Foto: Peter FarlaHet nieuwe fiets- en wandelpad werd vorige week officieel geopend door wethouders Sjoerd Kuiper en Corine Bronsveld.

Wethouders Sjoerd Kuiper (o.a. bouwen) en Corine Bronsveld (o.a. zorg en cultuur) openden op donderdag 3 juni jl. officieel fase 1 van het nieuwe fiets- en wandelpad dat de nieuwbouwwijk Het Balkon en metrostation Maassluis-West met elkaar verbindt.

"Het was een complex traject, omdat we niet zomaar in een deltadijk konden werken", aldus Kuiper. "Ondanks die beperkingen ontstond een prachtig resultaat. Hiermee is de verbinding gelegd tussen het Balkon, het winkelcentrum Koningshoek en de andere voorzieningen binnen Maassluis."

Kunst

Het project is bijzonder vanwege de toegepaste kunst in het ontwerp, waarbij inwoners uit de buurt konden kiezen uit vier varianten. Het ontwerp dat gekozen is, had overduidelijk de voorkeur van de inwoners. De kunst in dit ontwerp is geïnspireerd op het verhaal 'De werelt is my te naauw – Tragedie op de Heerlijkheid Noord Nieuwland' van Maarten van Buuren. Dit betreft een verhaal over een tweestrijd die in de polder plaatsvond tussen twee buitenplaatsen. Zij streden om het recht om hier te jagen op dieren, zoals konijnen en vissen. Begin 19e eeuw stroomde de polder over en verdwenen de buitenplaatsen. Op de plek van de polder bevindt zich nu het Balkon. In opdracht van de gemeente Maassluis hebben Geo Infra en Buro MA.AN nauw samengewerkt in het ontwerp. Zij brachten de inspiratie die voortkwam uit de geschiedenis van de polder tot uiting, evenals de Art Deco periode die al doorklinkt in de gehele woonwijk. Aannemer Van Dijk Maasland zorgde ervoor dat het geheel op de juiste manier werd uitgevoerd.

Completer

"De toegepaste kunst op dit bouwwerk geeft het een uniek aangezicht, waarmee het een bijzondere bijdrage levert aan de leefomgeving van deze wijk", vindt wethouder Bronsveld. Er werden op locatie twee informatiepanelen onthuld en in het natuursteen aangebracht, één met een kaart van het Balkon in 1755 en de ander met achtergrondinformatie over de toegepaste kunst. De beelden op de koppen van het entreebalkon verwijzen naar dieren waar de strijd om de jacht vroeger onder andere over werd gevoerd: konijnen en vissen.

"We zijn met dit project gestart", vertelt wethouder Kuiper, "omdat de behoefte aan een betere verbinding voor voetgangers en fietsers tussen de woonwijk, het station en de rest van Maassluis steeds groter werd. Het is mooi om te zien dat met de ontwikkeling van deze verbinding en de verdere bouw op het Balkon die wijk steeds completer wordt. Met het Balkon helpen we velen aan een prachtige plek om te wonen. Daarnaast kunnen alle inwoners daar genieten van natuurspeeltuin Avonturis en andere recreatiemogelijkheden langs de rivier."