Opnieuw pleidooi voor zelfreinigend openbaar toilet in binnenstad

Redactie 10-06-2021
Een voorbeeld van een zelfreinigend openbaar toilet is bijvoorbeeld te vinden aan de Kralingse plas.
Foto: PR

"In het Kralingse bos staat een prachtig openbaar zelfreinigend toilet dat ook door mensen met een handicap kan worden gebruikt maar ook elders in de regio zijn ze te vinden." Als het aan Dick Hubert ligt, krijgt Maassluis in de binnenstad alsnog een dergelijke toiletvoorziening.

door Chrit Wilshaus

En hij weet ook heel goed waar. "Op het Marelplein, naast de Geldmaat. Dat kan daar prima." Hubert drong al eerder (op persoonlijke titel) aan op een openbare toiletvoorziening in de binnenstad en ook Leny Wesenhagen deed namens het Vrouwennetwerk een beroep op de gemeente hiervan werk te maken. Vooral voor mensen die om medische reden een gang naar het toilet niet kunnen uitstellen. De voorgenomen toiletvoorziening in de vestiging van een supermarkt op de nog te realiseren Vlietlocatie is volgens Hubert geen oplossing. (De VSP stelde daar vorige week schriftelijke vragen aan het college over). Hubert: "Die supermarkt is op een gegeven moment ook gesloten. Nee, er moet gewoon een openbaar toilet in de binnenstad komen." En Wesenhagen vult aan: "Ook uit het oogpunt van toerisme is een openbaar toilet in de binnenstad een goed argument." Hubert wijst bovendien op het feit dat bij natuurspeelplaats Avonturis al zeven jaar lang een bouwtoilet staat. "Dat is toch onhygiënisch! Daar moet echt iets aan gebeuren." Destijds is een informatiebijeenkomst georganiseerd over het zelfreinigende openbare toilet dat naar verluidt 32.000 euro zou kosten.

Trap af

Het alternatieve plan wat wethouder Gerard van der Wees (VVD) destijds presenteerde, was, als het aan Hubert had gelegen, "gelijk doorgespoeld." Dat systeem werkt met een Hoge Nood-app waarop aangegeven staat welke toiletten beschikbaar zijn in de binnenstad. De horecagelegenheden waar dit het geval is, zouden moeten zijn voorzien van een sticker op de deur. Maar volgens Hubert moeten mensen met een beperking die bijvoorbeeld bij Monsieur Paul naar het toilet willen wel eerst een trap af. "Dat lijkt me een beetje onhandig. Verder denk ik niet dat mensen die nodig naar het toilet moeten eraan denken eerst in hun telefoon te kijken." Het zelfreinigende openbare toilet op het Marelplein zou overigens ook gebruikt kunnen worden door de marktkooplieden, benadrukt Hubert, die volgens hem nu "links en rechts" naar het toilet gaan omdat dit de enige optie is.