Kritiek op financiering renovatie Lijndraaiersbrug

Redactie 29-04-2021
Foto: CWLater dit jaar is de Lijndraaiersbrug vanwege een renovatie die waarschijnlijk drie weken gaat duren niet te gebruiken voor het verkeer.

De Lijndraaiersbrug, gebouwd in 1953, wordt na dit vaarseizoen grondig onder handen genomen en moet daarna weer 70 jaar meegaan. Vorige week dinsdagavond stemden commissie en raad met deze werkzaamheden in.

door Chrit Wilshaus

De meeste onderdelen, zoals het brugval en de hydraulische installatie, werden al vervangen. Dat geldt niet voor dat gedeelte van de ophaalbrug met onder meer het contragewicht, de zogenaamde hameipoort. Die dateert nog uit het begin van de brug en is, vooral door roestvorming aan de binnenzijde, aan vervanging toe. Verder worden ook nog andere werkzaamheden uitgevoerd. Zo zal bijvoorbeeld de leuning worden verhoogd. Volgens wethouder Fred Voskamp (CDA) zou de brug aanvankelijk alleen geverfd worden. De 63.000 euro die daarvoor was begroot, bleek uiteraard niet toereikend voor de andere werkzaamheden, die zijn begroot op ruim 410.000 euro. Het grootste deel van het ontbrekende bedrag wil het college aanvullen met de meevaller (347.805 euro) die overbleef na renovatie van de kademuur aan de Goudsteen. Volgens de wethouder is het verantwoord om dit bedrag aan de Lijndraaiersbrug te besteden. Ook zou dit geen consequenties hebben voor de meerjarenbegroting.

Eigenlijk onvoldoende

De commissie ging vorige week dinsdagavond uiteindelijk met het voorstel akkoord, al was dat niet helemaal van harte. Zo gaf Klarie Oosterman (ChristenUnie) aan niet blij te zijn dat het geld dat overbleef na werkzaamheden aan de Goudsteen nu voor de Lijndraaiersbrug gebruikt gaat worden. Vooral omdat aan een aantal vlieten nog werk moet worden uitgevoerd. Een aantal andere fracties dacht hier net zo over. Daarnaast was er kritiek op het raadsvoorstel zelf. Volgens Hans de Bruin (PvdA-steunraadslid) was informatie op twee A4'tjes eigenlijk onvoldoende om een beslissing te kunnen nemen. Jan van der Maarel (VSP) en Raoul Kleijwegt (GroenLinks) drukten de wethouder op het hart goed te communiceren (met omwonenden) over de werkzaamheden en daarbij ook niet de bus te vergeten die over de brug rijdt.

Drie weken

Wethouder Fred Voskamp zegde toe dit te zullen doen. Volgens hem zullen de werkzaamheden waarschijnlijk drie weken in beslag nemen, komt er een omleidingsroute en worden bus en hulpdiensten over de werkzaamheden geïnformeerd. Bij het beweegbaar maken van de brug was volgens de portefeuillehouder al duidelijk dat groot onderhoud noodzakelijk was. Dat moest echter worden uitgesteld nadat het beweegbare deel van de brug op 16 mei vorig jaar als gevolg van een bezwijkende lager met een klap naar beneden kwam. Gesprekken over de schade-afhandeling (115.000 euro) daarvan lopen nog en gaan volgens Voskamp niet vlot, maar een gang naar de rechter is nu nog niet aan de orde.