Nieuw onderkomen Rogplus ingericht met knipoog naar politie

Redactie 29-04-2021
Foto: CWRogplus directeur Anton van Genabeek neemt een cadeau van de gemeente Maassluis in ontvangst.

Het nieuwe onderkomen van Rogplus gaat na corona nog officieel geopend worden maar de wethouders Corine Bronsveld (CDA) en Sjoerd Kuiper (PvdA) kregen vorige week donderdagmiddag alvast wel een rondleiding door het voormalige politiebureau.

door Chrit Wilshaus

Om Rogplus in het pand te kunnen huisvesten moest het wel eerst verbouwd worden, legt Roland Borsboom, concern controller bij Rogplus, uit. Omdat Rogplus op het vorige onderkomen aan de Uiverlaan, gehuisvest in de schil van Koningshof, uit zijn jasje groeide, was verhuizen noodzakelijk geworden. "Het pand was geschikt voor ongeveer 45 medewerkers en dat zijn er nu 100. We hadden al extra ruimte gehuurd maar uiteindelijk kwamen we tot de conclusie: we moeten iets anders. We zijn toen met de eigenaar van het pand gaan praten en met gemeente Maassluis (in de persoon van wethouder Sjoerd Kuiper, red.). Het politiebureau was een hele mooie optie voor huisvesting. Alleen ging dat niet zomaar. Bij elkaar heeft het ongeveer twee jaar geduurd voordat daar een besluit over kon worden genomen door het bestuur. Om het voor elkaar te krijgen heeft de gemeente ook heel veel inspanning geleverd", weet Borsboom.

Werkgelegenheid behouden

Wethouder Kuiper is blij dat het voormalige politiebureau een nieuwe functie heeft gekregen. "Daarmee is ook de werkgelegenheid van het Rogplus in Maassluis, dat ook werkt voor de gemeenten Vlaardingen en Schiedam behouden. De gemeente Maassluis kocht het pand van de politie en verkocht het door aan de huidige eigenaar van de schil bij Koningshof die vervolgens alles regelde." Ook nadat de hermandad het pand had verlaten, werd het incidenteel nog gebruikt. Volgens Kuiper stond het ongeveer anderhalf jaar echt leeg. Ook wethouder Bronsveld zegt blij te zijn dat het gelukt is Rogplus in het pand te huisvesten.

Architect

Borsboom staat de eerste keer dat hij ging kijken of het oude politiebureau wellicht geschikt was voor Rogplus nog helder voor ogen. "Het pand bestond uit allerlei kleine ruimtes en dat moest veranderen om er efficiënt te kunnen werken. Dat hebben we in overleg met een architect gedaan aan wie we onze ideeën kwijt konden. Wat we ook belangrijk vonden, was duurzaamheid en ook we wilden geen kapitaalvernietiging; dus alles wat we mee konden verhuizen hebben we gedaan. En het is ons gelukt binnen ons budget te blijven!" En wethouder Bronsveld vult aan: "Het moest worden opgevangen binnen de kosten voor de bedrijfsvoering, zodat het niet ten koste ging van de middelen bestemd voor zorg."

Cellen

De verbouwing is uitgevoerd met een knipoog naar het politiebureauverleden. Zo zijn voormalige cellen getransformeerd naar eenpersoonswerkplekken, waar medewerkers als dat nodig is in alle rust en ongestoord bijvoorbeeld met een client kunnen bellen. De drie vergaderzalen in het pand hebben namen die verwijzen naar iconen van de drie Waterweggemeenten waar Rogplus actief is. "Het gaat om de Furie, de Visbank en de Walvis", vertelt Rogplus staffunctionaris Sandra de Jong. Het merendeel van de Rogplus-medewerkers werkt vanwege de coronamaatregelen momenteel vanuit huis. Borsboom: "Coronaproof kunnen hier op dit moment vijftig medewerkers werken maar meestal zijn dat er ongeveer twintig."