Wmo-casus zorgt voor beroering in Maassluis

Redactie 22-04-2021
Foto: Stockfoto

De gemeente laat een, nu nog onbekende, onafhankelijke derde partij kijken naar een Wmo-casus waar Radar van AVROTROS afgelopen maandagavond over berichtte. De uitzending zorgde voor veel verontwaardiging, verbijstering en ongeloof op onder meer sociale media.

door Chrit Wilshaus

PvdA, Forum voor Maassluis, GroenLinks en de VSP hadden zich aangemeld om er vragen over te stellen in het Actualiteitenhalfuur dinsdagavond in de gemeenteraad. In Radar kwamen Mirjam Groot en haar man, die anoniem wilde blijven, aan het woord. Het echtpaar deed een beroep op de Wmo in Maassluis nadat Groot, die ergotherapeut is, vorig jaar op haar werk een hersenbloeding kreeg en in coma raakte. Op dat moment was ze zwanger van haar vierde kind. Haar echtgenoot was op dat moment zelf aan het revalideren na een auto-ongeluk te hebben gehad. Volgens het echtpaar kregen zij niet de hulp die ze nodig hadden, ook niet nadat een medisch adviesbureau na tussenkomst van een rechter had bepaald dat het gezin recht heeft op 50 uur ondersteuning in de week. Ook zou de echtgenoot het advies hebben gekregen van de gemeente dan maar te stoppen met werken en voor zijn gezin te gaan zorgen en zijn huis te verkopen, zodat hij in de bijstand terecht zou komen.

In de uitzending gaf het echtpaar aan te vrezen naar een andere gemeente te moeten verhuizen om de hulp te kunnen krijgen die ze nodig hebben. Volgens hen is Maassluis een prachtige gemeente om te wonen maar moet je er alleen niet ziek worden.

Schrijnend

Alle fracties die er dinsdagavond vragen over stelden, noemden de situatie schrijnend. Iris Vrolijks (PvdA) vroeg of de wethouder zich in de reportage herkende en drong aan op een gepaste oplossing voor het gezin. Ook vond ze het goed dat een onafhankelijke derde partij naar de casus gaat kijken en verzocht ze om een thema-avond om te bespreken hoe dit soort situaties in de toekomst kunnen worden voorkomen. Jan van den Hoek (Forum voor Maassluis-steunraadslid) zei te twijfelen of alles wel goed gaat met de Wmo in Maassluis. En Raoul Kleijwegt (GroenLinks) vroeg zich af of deze situatie door het leveren van maatwerk niet voorkomen had kunnen worden. Ton Luijendijk (VSP) pleitte voor ruimhartig ondersteuning vanuit de Wmo. Ook vroeg hij zich af waarom deze zaak zo heeft kunnen escaleren. De optie die werd gedaan om dan maar het huis te verkopen, kan volgens hem echt niet. Ook andere fracties spraken hun bezorgdheid uit.

Geen behoefte meer

Wethouder Corine Bronsveld (CDA) zei het gezin te kennen, gesproken te hebben en de situatie "ongelooflijk verdrietig" te vinden. Op de vraag van Vrolijks of zij door Radar was benaderd voor een weerwoord antwoordde ze ontkennend. Onduidelijk is overigens waarom het tv-programma, zoals gebruikelijk, geen hoor en wederhoor toepaste. De wethouder gaf echter aan daar verder geen behoefte meer aan te hebben. Volgens haar wordt vanuit de gemeente nog steeds hulp geboden, gebeurt dit door medewerkers naar eer en geweten maar bestaat er verschil van inzicht over welke vorm die hulp moet hebben.

Veel inzet

"Het doel van de Wmo is om hulp te bieden aan mensen die dat nodig hebben. Er is veel inzet geweest maar het gezin voelt zich niet geholpen door de gemeente. Daarom willen we een extern adviesbureau laten kijken of we genoeg gedaan hebben. Of we dat misschien anders hadden moeten doen. Mocht dat de conclusie zijn, willen we dat ook graag horen." Denise Mulder (Maassluis Belang) merkte op de wethouder tussen de regels door te hebben horen zeggen dat er wel hulp geboden is maar dat het echtpaar die hulp niet wilde. De wethouder ging daar verder niet op in. Wel benadrukte ze nog dat niet nog meer van dergelijke casussen spelen in Maassluis momenteel.