Schuldhulpverlening definitief uitgebreid

Redactie 08-04-2021
Foto: Stockfoto

Het college heeft besloten om de uitbreiding inzet schuldhulpverlening in het wijkteam Maassluis uit te laten voeren door Stroomopwaarts. Dat schrijven de wethouders Sjoerd Kuiper en Corine Bronsveld in een Raadsinformatiebrief (RIB) die eind vorige maand naar de gemeenteraad is gestuurd.

door Chrit Wilshaus

In 2019 werd besloten een proef te doen voor de periode van twee jaar met de uitbreiding van schuldhulpverlening door het wijkteam. Reden daarvan is dat de gemeente het belangrijk vindt kwetsbare inwoners daar waar nodig te ondersteunen en vooral extra in te zetten op preventie. Zo startte Stroomopwaarts in voornoemd jaar bij het wijkteam Vraagraak met een financieel spreekuur. Voordeel daarvan is dat al in een vroeg stadium op verschillende manieren hulp kan worden geboden. Bijvoorbeeld in de vorm van budgetbeheer. Volgens Kuiper en Bronsveld draagt dit bij aan het verminderen van armoede en schulden.

Minder adviesgesprekken

De consulent schuldhulpverlening van Stroomopwaarts is achttien uur per week beschikbaar bij Vraagraak voor het inloopspreekuur dat iedere maandag geopend is van 09.00 tot 12.00 uur. Als gevolg van COVID-19 was Vraagraak volgens de briefschrijvers in 2020 beperkt open en werden de inloopspreekuur afgelast. Daardoor vonden er minder adviesgesprekken plaats. In plaats daarvan werd op afspraak gewerkt en konden 106 schuldhulpverleningstrajecten worden gestart. De consulent kon worden betaald dankzij een subsidie vanuit Den Haag. Inmiddels zijn deze kosten structureel opgenomen in de begroting van zowel Stroomopwaarts als van de gemeente Maassluis.

Ondernemers

Beiden portefeuillehouders wijzen er in hun RIB op dat ook ondernemers in (acute) financiƫle problemen kunnen komen als gevolg van betalingsachterstanden of persoonlijke omstandigheden, al dan niet gerelateerd aan de lockdown. Kuiper en Bronsveld stellen dat er ook oog is voor de problemen van ondernemers. Zo biedt Stroomopwaarts ondernemers gratis schuldhulpverlening aan. Wanneer specialistische hulp nodig is die Stroomopwaarts niet bieden kan, wordt doorverwezen. Daarover heeft Stroomopwaarts werkafspraken gemaakt en een contract gesloten met het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) in de Maasstad.