Jarige MSV71 stak handen uit de mouwen tijdens coronaperiode

Redactie 01-04-2021
Foto: CWMSV71-bestuursleden Pieter Hoogenraad, Jacques van der Vlugt en Martin van Zweden.

"Het is vooral een club van mensen die met plezier willen voetballen en bij elkaar komen. Natuurlijk is ook sprake van een zekere prestatiedrang, zeker bij het eerste elftal, maar dat is niet altijd het hoofddoel. Gezelligheid is misschien nog wel belangrijker", benadrukt Pieter Hoogenraad, voorzitter van MSV71.

door Chrit Wilshaus

De club werd onlangs 50 maar corona maakt dat vieren nu onmogelijk, zoals iedereen zal begrijpen. Wel zijn er plannetjes bedacht om in een later stadium alsnog stil te staan bij het jubileum. Alleen trainingen mogen momenteel gehouden worden. Sinds de coronamaatregelen van kracht werden, hebben de vele vrijwilligers van de Maassluise Sport Vereniging echter niet stil gezeten. Een rondleiding over het complex afgelopen zaterdag maakte dat duidelijk. In 2018 werd de nieuwbouw van het kleedkamergebouw officieel geopend. "Dat hebben we toen kunnen doen met de bijdrage van 75 procent van de gemeente en met eigen clubgeld, zoals gespaard met de Megaweek", verduidelijkt Martin van Zweden, als bestuurslid verantwoordelijk voor PR en sponsoring. "Doordat we vorig en dit jaar geen Megaweek konden organiseren, scheelde ons dat uiteraard inkomsten." Bij de planning van de rest van de bouwactiviteiten werd aanvankelijk rekening gehouden met het feit dat er op zaterdag gevoetbald werd. "En dan kun je elkaar natuurlijk niet in de weg lopen. Het is de kracht van onze club dat we gelijk spontaan zijn begonnen en iedereen zijn schouders eronder heeft gezet. Als je ziet hoe het geworden is, zijn we, op wat kleine dingen na dan, eigenlijk klaar."

Groene club

Het bestuur, daarbij geadviseerd door Hans Frerichs, bestuurslid en bouwadviseur van de vereniging, maakte van de gelegenheid gebruik om de club bij de bouwactiviteiten gelijk te verduurzamen. Bestuurslid Jacques van der Vlugt, samen met Johan van Wijk en zijn broer het langste van alle leden al lid van MSV71 trouwens, vertelt dat Frerichs zich op zijn beurt liet adviseren over de voorwaarden om in aanmerking te komen voor allerlei groene subsidieregelingen. "En zo zijn we aan warmtepompen, zonnepanelen, ledverlichting en dergelijke gekomen." MSV71 wordt dus steeds meer een 'groene club'. Momenteel liggen er op de nieuwbouw van de kleedkamers al 90 zonnepanelen, waarmee volgens Jacques van der Vlugt op jaarbasis 25 procent op de energiekosten kan worden bespaard. En Martin van Zweden vult aan: "Doordat Unitas bij ons is 'ingetrokken' is er voor hen een trainingsveld aangelegd met masten voorzien van ledverlichting. Verder is het de bedoeling later ook de andere velden op die manier te gaan verlichten."

"Ik denk dat we als buitensportvereniging nu een van de mooiste accommodaties hebben van Maassluis op dit moment, terwijl we vijf jaar geleden nog werden genoemd als de slechtste accommodatie in de regio", aldus Pieter Hoogenraad.

Megaweek

De Megaweek is toch wel een van de bewijzen dat MSV71 een creatieve sportvereniging is. Martin van Zweden: "Het is begonnen bij het 25-jarig bestaan van MSV. Dat werd toen wat groter gevierd in een tent en dat was eigenlijk de eerste editie van de Megaweek. We waren trouwens al een gezelligheidsvereniging. Zo vierden we al Koninginnedag met allerlei activiteiten en we organiseerden al carnaval. We stonden dus wel bekend als een vereniging, waar je de polonaise kunt lopen! Samen met vrienden heb ik het idee van de Megaweek uitgewerkt en hebben we Stichting Vrienden van MSV71 opgericht. Daarbij heeft Pieter ons juridisch geadviseerd. Met de inkomsten van de Megaweek hebben we inmiddels een aardige spaarpot kunnen opbouwen om allerlei zaken voor de club mee te bekostigen. De Megaweek is inmiddels een Maassluis-breed evenement geworden."

Jeugd

MSV heeft momenteel rond de 400 leden, waaronder een zaalvoetbalafdeling. Martin van Zweden: "Dat mogen er wel wat meer worden. De nieuwbouw helpt daar zeker bij want het aantal jeugdleden is gegroeid; bij de senioren is het wat gestagneerd maar dat is een ontwikkeling die je in het hele land ziet." Jacques van der Vlugt voelt zich vanaf zijn achtste al thuis bij MSV71. "Het is echt mijn cluppie!" "Iedereen is welkom bij ons en met nieuwe leden wordt goed rekening gehouden", vult Pieter Hoogenraad aan.

Online bingo

Zoals aangegeven zijn er dus plannen om het 50-jarig jubileum in een later stadium te vieren. En dat geldt volgens Martin van Zweden ook voor de 25e Megaweek. "Maar zelfs in coronatijd zitten we niet stil en houden we op 3 april een online bingo. En op 17 april is het de bedoeling een voorjaarstoernooi te organiseren voor de jeugd."

Omnivereniging

"In 1971, toen we werden opgericht, waren we waarschijnlijk een van de eerste omnisportverenigingen van Nederland", vermoedt Jacques van der Vlugt. "Bij ons kon je in het beginnen onder meer volleyballen, honkballen en voetballen. Na een aantal jaar gingen volleybal en honkbal hun eigen weg." Een omnivereniging is MSV71 dus al lang niet meer maar sinds de komst van Unitas, een jaar geleden ongeveer, is er wel sprake van een omnicomplex, aldus Martin van Zweden.