Margit de Voogd: 'Heel fijn om weer op de mat te staan'

Redactie 27-03-2021
Foto: Floor Pieters

Het Maassluise Sportgala kon dit jaar helaas niet doorgaan. De afgelopen vijf jaar werd judoka Margit de Voogd verkozen tot Sportvrouw van het jaar. Hoe heeft zij het afgelopen jaar beleefd waarin wedstrijden ineens niet meer doorgingen en zij een tijd lang niet op de mat kon staan?

"Ik zat midden in een wedstrijdvoorbereiding toen we een week van te voren te horen kregen dat alles afgelast werd", zo vertelt Margit terugdenkend aan het begin van de coronatijd. "Daar schrok ik natuurlijk wel van. Ineens kwam alles stil te liggen en waren er geen trainingen en geen wedstrijden meer."

Trainen in de woonkamer

Margit woont doordeweeks in Arnhem, op een paar kilometer afstand van topsporttrainingscentrum Papendal waar zij normaal gesproken twee keer per dag traint. Maar ook Papendal moest de deuren sluiten en dus zaten de sporters ineens zonder faciliteiten. "Gelukkig kregen we nog wel de mogelijkheid om wat trainingsmaterialen zoals gewichten te lenen. Ik woon hier met meerdere sporters in één huis en al vrij snel hebben we onze woonkamer veranderd in een gym waar iedereen zo goed mogelijk kon blijven trainen om fit te blijven." Er was uiteraard wel contact met de trainer die ook voor trainingsschema's zorgde, maar toch waren de sporters vooral op zichzelf aangewezen. "Ik woon gelukkig samen met een trainingsmaatje, dus ik kon veel samen met haar trainen en we konden elkaar ook goed steunen."

Terug op de mat

Na een periode met strenge maatregelen was er op een gegeven moment steeds meer mogelijk voor de sporters op Papendal. "Maar dit verschilde wel erg per sport. Zo konden de atleten bijvoorbeeld alweer hun normale trainingen hervatten, toen wij alleen nog maar in kleine groepjes conditie- en krachttraining mochten doen. Het heeft best wel even geduurd voordat we uiteindelijk onze sport weer echt konden beoefenen." Margit was dan ook super blij toen ook de judoka's weer toestemming kregen om te beginnen. "Het was heel fijn om weer op de mat te staan en het voelde ook meteen weer vertrouwd."

Bronzen medaille

Op Papendal wordt iedereen twee keer per week getest en wanneer er wedstrijden of trainingsstages zijn, gaat iedereen in de 'bubbel'. "Ik ben heel blij dat dit allemaal kan en mogelijk wordt gemaakt. We zijn nu al twee keer op trainingsstage geweest in Oostenrijk, in november deed ik mee aan het EK onder 23 jaar in Rusland en eind februari was er de European Open in Praag." Margit voelt zich fit en merkt dat ze, ondanks dat ze het wedstrijdritme mist, de afgelopen tijd zeker wel stappen heeft gemaakt. "Het EK in november verliep niet zoals ik had gehoopt. Dat was wel even teleurstellend, maar daar heb ik wel weer van geleerd. In Praag ging het dan ook al een heel stuk beter en heb ik uiteindelijk een bronzen medaille gewonnen. Daar ben ik wel echt heel tevreden over." Margit is positief ingesteld en hoopt ook verder dit jaar weer nieuwe stappen te zetten. "Ik blijf hard trainen en werken aan mijn doelen. Dan zal het er uiteindelijk ook op de wedstrijden uitkomen, daar heb ik alle vertrouwen in."