De voorlopige verkiezingsuitslag uit Maassluis

Redactie 18-03-2021
Foto: CWHet tellen van de stemmen, zoals hier op het stadhuis, was weer een hele klus.

Ook in Maassluis hebben de meeste kiezers hun stem uitgebracht op de VVD. Volgens de voorlopige uitslag kleurden 4829 stemgerechtigden een hokje voor een naam van een VVD-kandidaat rood.

door Chrit Wilshaus

2355 kiezers kozen voor D66, de partij van Sigrid Kaag, die na het behoren van de aanzienlijke zetelwinst op een tafel in Den Haag en rondedansje maakte. D66 wordt gevolgd door de PVV met 2311 stemmen; in Maassluis is het verschil tussen laatstgenoemde partijen dus erg klein. Het CDA eindigde in Maassluis met 1886 stemmen op de vierde plaats. De partij daarachter, DENK, wist 1229 kiezers aan zich te binden.

Iris Vrolijks

De PvdA, één van de linkse partijen die deze parlementsverkiezingen volgens de voorlopige uitslag hebben verloren, kreeg in Maassluis 1045 stemmen. En dat betekent dat Iris Vrolijks, nummer 27 op de lijst van de sociaaldemocraten, zoals ze eerder aangaf, haar werk als raadslid voor de PvdA in Maassluis zal voortzetten. Het aantal stemmen voor de PvdA is iets meer dan Forum voor Democratie (1034) maar minder dan de SP (1077). ChristenUnie, GroenLinks en Partij voor de Dieren behaalden respectievelijk 760, 578 en 562 stemmen.

Nieuwkomers

Opmerkelijke nieuwkomers die deelname aan de verkiezingen gelijk met zetelwinst beloond zagen zijn JA21, VOLT en boerenpartij BBB. Zij kregen in Maassluis respectievelijk 729, 259 en 13 stemmen. 50Plus, de door ruzie verscheurde seniorenpartij houdt in de Tweede Kamer waarschijnlijk één zetel over en dat is ook dankzij de 259 Maassluizers die deze verkiezingen voor deze partij kozen. De standpunten van Bij1 werden in Maassluis door 81 kiesgerechtigden gedeeld. Uit de voorlopige landelijke uitslag blijkt op het moment van het schrijven van dit artikel dat de partij van Sylvana Simons geen zetel zal weten te behalen.

Weggestuurd

In totaal deden aan deze verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer 35 partijen mee. De opkomst was hoog. Daarop maakte Maassluis met 77,76 procent geen uitzondering. In totaal kregen 25.406 kiesgerechtigden een stempas in de bus en werden er 19.756 stemmen uitgebracht. Daarvan waren er 32 blanco en 56 ongeldig waardoor het totaal aan geldige stemmen uitkwam op 19.668. Voor zover bekend verliepen de verkiezingen in Maassluis zonder problemen. Alleen werd op stembureau Stadhuis een mevrouw weggestuurd die geen mondneuskapje op had en weigerde er een op te zetten; ze kon niet aantonen geen beschermingsmiddel te hoeven dragen om medische redenen. Of het haar lukte op een ander stembureau wel toegang te krijgen, zoals ze bij het weglopen boos zei te zullen proberen, is ons niet bekend.

De hele verkiezingsuitslag staat of verschijnt ook op de website van de gemeente.