'Het is een bijzondere tijd om kandidaat-Kamerlid te zijn'

Redactie 11-03-2021
Foto: CWIris Vrolijks (22) is kandidaat-Kamerlid voor de PvdA bij de Kamerverkiezingen van volgende week. Nu is ze nog raadslid voor deze partij.

Aanvankelijk wilde Iris Vrolijks (22) actrice worden. Bij de komende verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer staat ze op plaats 27op de lijst van de Partij van de Arbeid (PvdA). Sinds 2018 is ze gemeenteraadslid voor die partij in Maassluis.

door Chrit Wilshaus

Gezien haar toekomstwens was Iris' keuze voor de Theaterhavo/vwo in de Maasstad een logische. Daarna volgde ze een hbo-opleiding. "De keuze voor die vervolgopleiding had ermee te maken dat ik de cultuurwereld wel een hele leuke vond maar ook een onzekere. Uiteindelijk heb ik daarom gekozen voor een brede, bedrijfskundige opleiding. Wat leuk is aan mijn huidige baan als projectmanager bij trainingsinstituut De Baak is dat ik mijn creatieve en bedrijfskundige vaardigheden met elkaar kan combineren. Als raadslid maar zeker ook als kandidaat-Kamerlid komt het goed uit dat ik al vanaf jongs af aan op podia heb gestaan. Dus ik vind het ook niet spannend om voor een grote zaal te staan; dat is wel een voordeel als je de politiek in wilt."

Inspirerend

Iris Vrolijks werd geboren en getogen in Maassluis, een in haar ogen mede door het dorpse karakter gemoedelijk stadje. "Bovendien liggen we gunstig ten opzichte van andere grote steden hier in de buurt. Met de metro bijvoorbeeld sta je in ongeveer twintig minuten in het centrum van Rotterdam, wat ik trouwens ook een leuke stad vindt. Raadslid zijn, vindt Iris "inspirerend." Vooral het contact met Maassluizers is voor haar waardevol om te horen wat er speelt. "Het mooie is dat je vervolgens soms ook zaken kunt agenderen voor in de gemeenteraad." De Maassluise volksvertegenwoordiging omschrijft Iris als "constructief." "Zeker als je ons vergelijkt met andere raden. Wij laten zien dat je als partij samen met andere fracties iets kunt bereiken."

Jongeren

In haar campagne richt Iris zich vooral op jongeren die, benadrukt ze, door de coronamaatregelen zwaar zijn getroffen. "Maar mocht ik in de Kamer gekozen worden, wat ik uiteraard hoop, zit ik er uiteraard ook voor de mensen die niet op mij hebben gestemd. Ik vind het zeker spannend wat er deze verkiezingen gaat gebeuren; het is een bijzondere tijd om kandidaat-Kamerlid te zijn."

S

Iris gaat graag naar het theater en als de pandemie voorbij is, zal ze dat zeker weer doen. "En ik was niet zo'n sportfanaat maar tijdens corona ben ik veel gaan sporten en ik merk dat het me heel erg goed doet. Ik loop nu veel hard en toen het nog kon, ging ik ook naar de sportschool."

Jonge Socialisten

Iris maakte zelf de keuze lid te worden van de PvdA. "Op mijn veertiende werd ik lid van de Jonge Socialisten maar pas op mijn achttiende werd ik echt actief, ook landelijk. Bij de Jonge Socialisten dacht ik al heel gauw: Oh ja, dit is waar het over gaat en dit is ook wat ik heel belangrijk vind. Ik ben trouwens ook nog bij Dwars, de jongerenorganisatie van GroenLinks, geweest maar na één bijeenkomst wist ik dat dit niks voor mij was. Het is ook een kwestie van of een partij bij jou past. Door de Jonge Socialisten kwam ik in contact met de afdeling Maasluis, die mij vroegen of ik op de kandidatenlijst van de PvdA wilde bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dat vond ik gelijk eigenlijk al leuk. De PvdA is volgens mij een partij die aan de ene kant staat voor haar idealen maar aan de andere kant ook wel echt een partij is die in de kern altijd wil samenwerken om dingen te bereiken. Dat zie je hier in de gemeenteraad maar ook landelijk is dat het geval. En dat past ook heel erg bij mij als persoon."

Tips

Vooral in haar eerste jaar als raadslid ging Iris te raadde bij ervaren partijgenoten. Zoals Sjoerd Kuiper en Arnold Keijzer die beiden volgens haar over een enorme dossierkennis beschikken. Ook kreeg ze tips voor het politieke handwerk. Iris daarover: "Als je een debat ingaat, moet je altijd goed weten waar je wilt uitkomen. Of als je vragen gaat stellen moet het ook duidelijk zijn wanneer het eindigt. Als kandidaat-Kamerlid doe ik nu veel debatten met andere kandidaat-Kamerleden en dan merk je ook grote verschillen. Ik ben echt iemand van hard op de inhoud en zacht op de persoon. Ik ben niet zo van de persoon aanvallen; in de kern moet je altijd zoeken naar hoe je er met elkaar wel uit kunt komen. Politiek bedrijven is geven en nemen. Ook is het goed om over een lange adem te beschikken."

Levenswijze

Politiek is volgens Iris meer "een levenswijze dan een baan." "Als je voor de politiek kiest, geef je daarmee te kennen dat je je wilt inzetten voor je gemeente of landelijk. Daar zie ik niet tegenop omdat je in de politiek dingen voor mensen kunt bereiken en echt het verschil kunt maken. Daar werk ik graag aan mee." Politici staan (tegenwoordig) constant bloot aan kritiek. Bijvoorbeeld op sociale media. Die kritiek is niet altijd genuanceerd en tegenwoordig vaak op de man of vrouw gespeeld. Hoe gaat Iris hiermee om? "Als het inhoudelijke kritiek is, ga ik er altijd op in en probeer ik met mensen in gesprek te gaan maar sommige dingen moet je ook aan je voorbij laten gaan. In die zin missen we wel veel verbinding met elkaar."