Ondanks verbod nog veel vuurwerk afgestoken

Redactie 11-02-2021
Foto: Stockfoto

'Mede door de coronamaatregelen was het een rustige jaarwisseling en hebben zich gelukkig geen ernstige ongevallen voorgedaan.' Dat schrijft burgemeester Edo Haan in een onlangs verschenen raadsinformatiebrief (RIB) aan de gemeenteraad.

door Chrit Wilshaus

De aangerichte schade was iets minder dan voorgaande jaren. De totale materiƫle schade bedroeg dit jaar ongeveer 3975 euro. Dat is 1475 meer dan het jaar daarvoor. De schade als gevolg van vernielingen aan gemeentelijke gebouwen wordt geschat op circa 1514 euro. Dat is iets minder dan vorige jaarwisseling, toen het bedrag 2671 euro hoger uitviel en op 4185 euro uitkwam. Door vuurwerk is schade aangericht aan een dertigtal prullenbakken en twee verkeersborden. Dit jaar zijn de prullenbakken bewust niet weggehaald vanwege het vuurwerkverbod. Burgemeester Haan laat weten dat een afweging gemaakt is tussen wat de ambtelijke inzet zou hebben gekost om ze wel weg te halen en het risico dat ze vernield zouden worden; gesloopte prullenbakken bleken goedkoper. Maasdelta meldde een schadebedrag van 500 euro. In 2019 ging het om een bedrag van 750 euro.

De brandweer rukte totaal acht keer uit en vorig jaarwisseling was dat nog 27 maal. De ambulance werd afgelopen jaarwisseling zes keer gealarmeerd. In twee gevallen was haast geboden. In Maassluis was geen sprake van agressie tegen hulpdiensten volgens de RIB.

Landelijk vuurwerkverbod

De gemeente stak veel energie in preventieve maatregelen met als doel het voorkomen van letsel en schade. Daarnaast werden adviezen gegeven om de jaarwisseling, ondanks alle beperkingen, toch veilig en gezellig te kunnen vieren. Over een en ander werd onder meer in deze krant door de gemeente gecommuniceerd. Het landelijk vuurwerkverbod zorgde voor minder mensen op straat en voor minder (vuurwerk)slachtoffers. Ondanks het vuurwerkverbod werd in diverse wijken zowel in aanloop naar als tijdens de jaarwisseling nog wel het nodige vuurwerk afgestoken. Op oudejaarsdag werd nog illegaal vuurwerk aangetroffen en in beslag genomen en werd een arrestatie verricht in de Molenwijk voor het afsteken van vuurwerk. In totaal werd 25 kilo vuurwerk in beslag genomen, waarvan 23 kilo zwaar vuurwerk in een woning in Maassluis.

Relatief rustig

Jongerenwerk Welzijn E25 was tussen Kerst en Oud en Nieuw actief op straat. Zo gaven jongerenwerkers voorlichting over het vuurwerkverbod en organiseerden ze activiteiten voor de jeugd. Ook het jongerenwerk gaf aan dat het relatief rustig was op straat. Handhaving en Toezicht was op oudejaarsdag aanwezig met vijf boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren) die vanwege de aanspreekbaarheid voornamelijk fietsend surveilleerden. De samenwerking met wijkagenten en het jongerenwerk was volgens burgemeester Haan 'zeer goed'.