Jason Bralić verbaast zichzelf met twee titels in zijn tweede kartseizoen

Redactie 11-02-2021
Foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nlHet Maaslandse karttalent werd in 2020 clubkampioen van de baan in Strijen en Nederlands kampioen.

Vóór het seizoen hoopte hij een paar wedstrijden te kunnen winnen in de Mini Parilla-klasse, hoe anders zou het uitpakken voor karttalent Jason Bralić. De tienjarige snelheidsduivel uit Maasland won de ene na de andere race en werd in 2020 overtuigend clubkampioen van de baan in Strijen én Nederlands kampioen.

Voor januari stonden er nog inhaalraces gepland, maar die gingen door de coronamaatregelen uiteindelijk niet door. Vandaar dat de kampioen nu pas bekend is geworden. "Ik ben echt blij met wat ik heb gepresteerd, met dat ik veel overwinningen heb gepakt", aldus een dolgelukkige Jason. "Ik ben erg trots op mezelf. En ook heel erg verbaasd. Ik had echt niet verwacht dat het seizoen zo goed zou gaan."

Ook vader Zlatko, tevens Jasons monteur, was verbaasd over de prestaties van zijn snelle zoon. "We hebben veertig tot vijftig procent van de races waaraan we hebben meegedaan gewonnen", blikt hij terug. "We wisten aan het begin van het seizoen wel dat hij snelheid had. Maar races rijden is wel iets anders dan alleen snel rondjes rijden. Je moet ook kunnen omgaan met de druk en je moet je kunnen focussen en je moet inzicht tonen. Dat heeft hij allemaal fantastisch opgepakt." Jason: "Het was veel oefenen, goed luisteren, goede lijnen rijden, alleen maar focussen op het racen, niet focussen op iets anders. Ik heb afgelopen seizoen veel geleerd. Van Peter en Nick de Bruin van mijn team PdB Racing Team, van mijn vader en van mijn begeleider Beau Heijmans."

Uiteraard is de Nederlandse titel voor Jason de mooiste van de twee. Vooral ook omdat hij die op dominante wijze binnensleepte. Wat de prestaties van Jason in 2020 extra knap maken, is dat het pas zijn tweede wedstrijdjaar was. Een jaar eerder had hij slechts één NK-race gereden en vijf wedstrijden van de GK4 Kart Series. Hij begon dus met een zeer beperkte ervaring aan het seizoen.

Maar aan het eind van 2019 had hij al wel de toon gezet voor 2020. In Genk, tijdens de laatste ronde van het GK4-kampioenschap, won hij de eerste twee races van het weekeinde. Zlatko: "Dat betekende een kanteling in zijn ontwikkeling." Jason: "Ik begon meer in mezelf te geloven: gewoon mijn ding doen en niet achteromkijken." Dat miste zijn uitwerking afgelopen seizoen dus niet. Al was het wel een lastig jaar door corona, vindt Jason. "Omdat we steeds niet wisten of een wedstrijd wel zou doorgaan, was focussen moeilijk. Ik kon me alleen maar focussen op vrij rondjes rijden, zorgen dat ik daar beter in werd."

Nu is het wachten op het komende seizoen. Dan komt Jason opnieuw in de Mini Parilla-klasse uit. Welke wedstrijden hij precies gaat rijden, is nog niet duidelijk vanwege corona. Ondertussen vermaakt hij zich best door goed te blijven trainen, zowel op de baan als op de simulator thuis. "Ik wil ook dat de trainingen steeds beter gaan, dingen uittesten, dat ik beter word", toont hij zijn fanatisme. "Maar ik kan niet wachten om weer wedstrijden te gaan rijden!"

What do you want to do ?
New mail