Pascalle de Wit stimuleert mensen om meer naar elkaar om te kijken

Redactie 30-01-2021
Foto: LvSPascalle de Wit is erg blij met de persoonlijke waarderingsprijs.

Een beetje meer omkijken naar elkaar, dat wil Pascalle de Wit met haar Facebookgroep Samen Sterk Maassluis bereiken. De groep telt inmiddels al 1.500 leden. "Dat deze groep zo groot is geworden, laat eigenlijk alleen maar zien dat er behoefte aan is."

Door Loes van Straten

Tot haar grote verrassing stond burgemeester Edo Haan begin dit jaar op de stoep om de Chapeau 2021 te overhandigen. Ieder jaar reikt de burgemeester deze persoonlijke waarderingsprijs uit aan een inwoner van Maassluis die zich in de ogen van de burgemeester op een bijzondere wijze voor de stad heeft ingezet. "Ik had het echt niet verwacht en ben er heel erg blij mee. Dat betekent dat het idee wat ik wilde neerzetten in Maassluis, eigenlijk de simpele dagelijkse dingen waar je elkaar mee kunt helpen, werkt."

Naar elkaar omkijken

De Wit maakte aan het begin van de coronacrisis de Facebookgroep aan nadat zij zelf van dichtbij had meegemaakt wat voor impact het coronavirus heeft op het gewone dagelijks leven, zoals het doen van boodschappen. "Ik zag dat er al wel een groep bestond voor Zuid-Holland, maar dat is best een groot gebied." Ze besloot daarom een groep te starten voor 'burenhulp' in Maassluis. "Ik merkte ook dat veel mensen eigenlijk niet zo goed wisten wie er nu bij hen in de wijk woonden, die kenden hun eigen buren niet. Ik ben opgegroeid in een straat waar we best wel naar elkaar omkijken en wil dat ook stimuleren."

Tussenpersoon

De groep begon onder de naam Corona durf te vragen en helpen en werd al snel door veel Maassluizers opgepikt. In de groep kun je zelf een bericht plaatsen en om hulp vragen, maar dat kan ook via een priv├ębericht aan De Wit. "Dan ben ik eigenlijk de tussenpersoon." De Wit kijkt wie er in welke wijk woont en wie zij bij elkaar vindt passen, vervolgens koppelt ze diegenen aan elkaar. "Er zijn ook heel veel mensen die willen helpen, maar niet weten hoe of wat ze kunnen doen." Door de vragen die voorbijkomen in de groep, zien zij ook wat ze kunnen betekenen voor iemand.

Schroom

"Het belangrijkste vind ik dat mensen die ergens tegenaan lopen en niet goed weten hoe of aan wie ze om hulp moeten vragen, via mijn groep met mensen in contact komen die bij hen in de wijk wonen. Dan wordt het misschien ook wat makkelijker om hulp te vragen." De Wit merkt namelijk dat er vaak schroom bij komt kijken als het om hulp vragen gaat. Zo is zij ook een tussenpersoon voor mensen die de stap maken naar de voedselbank. "Ik kan ze van tevoren al een beetje vertellen hoe het in zijn werk gaat en dan ga ik met ze mee. Die drempel is dan wat lager."

Op de vraag of de groep ook na de coronacrisis blijft bestaan, antwoordt De Wit: "Ik denk het wel. Hoewel de meeste vragen nu coronagerelateerd zijn, komen er toch ook genoeg vragen binnen van mensen die bijvoorbeeld in een rolstoel zitten of weinig buiten komen, dat blijft bestaan."