Maassluizer Carl Bosch ruimt zwerfafval op: 'Mensen moeten zorgvuldiger omgaan met hun afval'

Redactie 23-01-2021
Foto: LvSCarl Bosch hoopt anderen aan te sporen om ook afval op te ruimen.

Gewapend met prikstok en vuilniszak is Carl Bosch (69) bijna dagelijks te vinden in de wijk Sluispolder-Oost. De betrokken Maassluizer ergert zich mateloos aan het zwerfafval en ruimt het op. "Ik woon hier zelf in de buurt en die wil ik een beetje leefbaar zien te houden."

Door Loes van Straten

Een weggegooid pakje sap, een snoeppapiertje en een leeg flesje bellenblaas, alles wat hij tegenkomt op straat gaat de vuilniszak in. Ook het plastic afval dat in iemands voortuin ligt, pakt hij op. "Zelfs sigarettenpeuken, want daar zitten aroma's en stoffen in die wel oplossen, maar niet verteren." Tegenwoordig ziet hij veel mondkapjes liggen op straat. "Laatst zag je op het nieuws dat er een eend in verstrikt was geraakt. Mensen moeten zorgvuldiger omgaan met hun afval", vindt Bosch.

"Kijk, hier zie je bijvoorbeeld ook dat mensen slordig zijn met hun afval." Bosch wijst naar het afval dat naast de verzamelcontainers bij winkelcentrum Palet is neergezet. Hij legt zijn prikstok en vuilniszak aan de kant en ruimt het afval op. "Mensen gooien het zomaar neer. Het is maar een kleine moeite om het netjes op te ruimen."

Op de vraag of hij niet het gevoel heeft dat zijn werk voor niks is geweest wanneer hij de volgende dag weer een hoop afval tegenkomt op straat, antwoordt Bosch: "In het begin leidde dat best wel tot frustratie, maar je verandert er toch niks aan." Volgens Bosch is het een bewustmakingsproces dat eigenlijk al op school hoort te beginnen. "We hebben het allemaal over de klimaatverandering, maar het milieu is net zo belangrijk, ons milieuonvriendelijk gedrag heeft grote invloed op het klimaat. Ik hoop dat ze daar de komende generaties veel meer aandacht aan besteden."

Als het aan Bosch ligt, zijn er in Maassluis genoeg voorzieningen voor het weggooien van afval, al zou de gemeente volgens hem wel beter kunnen controleren of de containers vol zijn. Ook vraagt hij zich af of de drie prullenbakken voor gescheiden afval zin hebben. "Er staat wel op welk afval in welke bak hoort, maar de vuilniszakken hangen over de symbolen heen, waardoor je alsnog niet ziet in welke bak het afval moet."

Bosch hoopt anderen aan te sporen om ook afval op te ruimen. "Het gebeurt al, mensen die naar me toekomen en zeggen dat ze voortaan een vuilniszak meenemen tijdens het wandelen. Dat is ook mijn doel." Hij wil nu kijken of het mogelijk is om in iedere wijk een coördinator te krijgen. Bij een melding van een volle prullenbak zou de coördinator die dan ook eventueel kunnen legen, aldus Bosch. "Iedereen kent zijn eigen wijk het beste en ziet bijvoorbeeld ook waar de meeste vervuiling plaatsvindt."

What do you want to do ?
New mail