Burgemeester Edo Haan:Algemeen belang gediend met definitief vuurwerkverbod

Redactie 07-01-2021
Foto: Stock

De brandweer van Maassluis hoefde afgelopen jaarwisseling aanzienlijk minder uit te rukken dan de vorige nieuwjaarsnacht. Dit jaar ging het om zes buitenbrandjes en een liftopsluiting. Een melding van een gebouwbrand bleek loos alarm te zijn.

door Chrit Wilshaus

De vorige keer met oud en nieuw moest de brandweer twaalf keer in actie komen vanwege buitenbranden, elf keer bij containerbranden en moesten de spuitgasten vier keer uitrukken bij meldingen van gebouwbranden. Een raadsinformatiebrief over wat er precies gebeurde tijdens de jaarwisseling laat nog even op zicht wachten. Volgens burgemeester Edo Haan heeft dat te maken met het feit dat nog geïnventariseerd moet worden wat er is vernield. "Ook wachten we nog op de cijfers van Maasdelta. De scholen hebben dit jaar geen noemenswaardige schade opgelopen. Voor zover mij nu bekend, is er weinig schade."

Camera

Al met al is afgelopen jaarwisseling aanzienlijk rustiger verlopen, en met minder incidenten ook, dan in 2020. Haan: "De doelstelling van het vuurwerkverbod was om de zorg niet te belasten en dat is gelukt, ook waren er aanzienlijk minder ernstige ongelukken door vuurwerk met letsel tot gevolg, werd er minder vernield, en kostte het opruimen van vuurwerk(resten) op nieuwjaarsdag aanzienlijk minder tijd. Dat vind ik wel positief allemaal. Maar her en der is er wel degelijk vuurwerk afgestoken wat voor overlast heeft gezorgd; dat wil ik zeker niet bagatelliseren. Zo kreeg ik een melding dat een groep jongeren in de Molenbuurt veel vuurwerk heeft afgestoken. En verder werd één de twee camera's die we hadden gehuurd omvergeduwd en is geprobeerd die verder te vernielen." De eerste burger laat weten dat hij nog geen antwoord heeft gekregen op zijn vraag aan de politie of die camera misschien nog beelden van de vernielers van de camera heeft opgenomen. "De meeste mensen hebben zich overigens netjes gedragen."

Veel plezieriger

Haan zegt het "heel erg eens" te zijn met de oproep van zijn Nijmeegse collega en partijgenoot Hubert Bruls (PvdA), tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad, aan het kabinet om het vuurwerkverbod definitief in voeren. Burgemeester Haan: "De ervaringen van vorige week laten zien dat we die kant op moeten gaan. Heel veel mensen vinden het op deze manier veel plezieriger en het levert veel minder menselijk drama op en het algemeen belang is hiermee gediend." De burgemeester laat weten wel wat te zien in vuurwerkshows die het ene jaar door Maassluis en het andere door Rozenburg aan de waterkant worden georganiseerd.