'Meer mensen zouden zich bij een bewonerscommissie moeten aansluiten'

Redactie 08-01-2021
Foto: CWGerda Verzijden voor het pand van de VBBM.

Als het aan Gerda Verzijden ligt, voorzitter ad interim van de VBBM (Vereniging Bewoners Belangen Maassluis), zou het prettig zijn als meer mensen het nut van een bewonerscommissie inzagen en zich erbij zouden aansluiten.

door Chrit Wilshaus

"Een bewonerscommissie biedt vele voordelen; samen krijg je meer voor elkaar. Daarnaast kan een bewonerscommissie ook de saamhorigheid vergroten. Bijvoorbeeld als het gaat om leefbaarheid. Sowieso ga je anders kijken naar je woonomgeving. Want allemaal willen we in een schone straat wonen, waar geen afval naast de containers wordt geplaatst of fietswrakken staan. Het prettige van een bewonerscommissie is bovendien dat je elkaar op dingen kunt aanspreken of bijvoorbeeld bij nieuwe bewoners een welkomstbrief in de brievenbus kunt doen. Zoals bewonerscommissie Sparrendal doet", vertelt Verzijden. "Meer mensen zouden zich eigenlijk bij een bewonerscommissie moeten aansluiten."

Digitaal

2020 was ook voor de VBBM een bijzonder jaar. Zo konden de achterbanvergaderingen fysiek niet meer doorgaan. "Dat is best een gemis. De achterban informeren we nu per mail. Verder denken we na hoe we digitaal, via Microsoft Teams of Zoom van Google met onze achterban kunnen overleggen. Daar zijn we nog niet uit. Maar goed contact onderhouden met onze achterban, vinden we erg belangrijk. Dat zal voor een belangrijk deel dit jaar nog wel digitaal moeten; zeker als, wat de verwachting is, het vaccineren pas in september is afgerond. Tevreden zijn we over het resultaat van het overleg over de huurverhoging."

Gelijkwaardige gesprekspartner

Net als vorig jaar staan in 2021 de overleggen met Maasdelta, de andere koepels (in Spijkenisse en Hellevoetsluis) en de gemeente weer op de agenda. "Daarbij wordt goed naar onze inbreng geluisterd; we doen ertoe. Door de aanpassing van de Woningwet in 2015 zijn we als VBBM een gelijkwaardige gesprekspartner geworden. Als het gaat om de prestatieafspraken telt ook onze handtekening, naast die van Maasdelta en de gemeente.

Ons advies

"De behoefte aan woningen heeft ook dit jaar onze aandacht; je kunt wel slopen maar dan moeten daar ook de juiste woningen voor worden teruggebouwd. Neem bijvoorbeeld de Nieuwe Vliet. Daar zouden eerst minder woningen in komen maar op ons advies werden dat er meer. Tevens moet er rekening gehouden worden met starters en doorstromers. Gelukkig vinden de gemeente en Maasdelta dat ook heel belangrijk. Als straks de Westwijk is afgerond, worden andere wijken aangepakt. Wat dat betreft, is er altijd werk aan de winkel voor ons."