Landschap centraal op HVM-kalender 2021

Redactie 24-12-2020
Foto: CWDe HVM-kalender van komend jaar.

De kalender van de Historische Vereniging Maassluis (HVM) 2021 brengt een ode aan het landschap en dat is ook gelijk het thema ervan. Komend jaar worden rondom dit thema door het hele land evenementen gehouden, is de bedoeling.

door Chrit Wilshaus

Maassluis is lang klein gebleven en werd in vroeger tijden omringd door weilanden en sloten. De foto uit 1955 op het kalenderblad van januari laat dat duidelijk zien. Sluispolder-Oost is nog niet bebouwd en nog een grote groene, op de foto grijze, vlakte. Op de foto van februari is te zien dat boerderijen het landschap rondom Maassluis kenmerkten. Waar nu het parkeerterrein van winkelcentrum Koningshoek is, stond ooit een Loggerwoning. Je hebt wel wat fantasie nodig om je de huidige situatie ten opzichte van vroeger voor te kunnen stellen maar het blijft wel interessant om te beseffen dat de stad er eerst heel anders heeft uitgezien en uiteraard steeds verandert.

Leegte

Uiteraard ook aandacht voor het maritieme verleden van Maassluis op deze kalender. Meerdere foto's zijn er aan gewijd. Op het kalenderblad van mei is bijvoorbeeld te zien dat waterwegen een belangrijke schakel vormden om goederen tussen Maassluis en het achterland te vervoeren. Bij de vijver van het rond 1960 aangelegde Vondelpark, aanzienlijk kleiner dan de Amsterdamse versie overigens, stond in de jaren zeventig de woning van de burgemeester. Een burgemeesterswoning kent Maassluis al lang niet meer. Op het laatste kalenderblad ligt een deel van Maassluis-West er nog leeg bij. In de verte zijn flats te zien maar verder voert leegte de boventoon. Iets wat in die tijd in heel Nederland het geval was. Cas Oorthuys heeft destijds soortgelijke foto's gemaakt van de uitbreiding van Amsterdam. De ruimte die er toen nog was, is soms jaloersmakend om te zien.

Aantekeningen

De kalender van 2021 is kleiner en vierkanter dan zijn voorgangers die ook over een spiraal beschikte, waardoor de kalender na gebruik in zijn geheel desgewenst bewaard kon worden. Bij de nieuwe variant moeten de bladen er steeds afgehaald worden want omslaan kan niet meer. Verder staat er nu één in plaats van twee maanden op een kalenderblad en kunnen er daardoor volgens de HVM aantekeningen op de kalender worden gemaakt. Het is weer een boeiende kalender geworden die eigenlijk in geen een huis in Maassluis zou mogen ontbreken.