'Het plezier en enthousiasme is tot op de dag van vandaag gebleven!'

Redactie 17-12-2020
Foto: CWCor en Ria Booster met hun opvolger Michel Heuperman.

Cor Booster wilde eigenlijk tekenaar/grafisch ontwerper worden en Ria Booster was aangenaam verrast toen ze voor het eerst de zaak van haar schoonvader binnenstapte en oog in oog stond met alle tassen. "Het was geen Bijenkorf, waar ik bijna dagelijks kwam, maar ik zei wel er een Bijenkorf van te willen maken!"

door Chrit Wilshaus

Na ruim 112 jaar houdt het Familiebedrijf Booster - bekend van schoenreparaties, tassen, koffers en sleutels - op te bestaan. De winkel wordt wel voortgezet door Michel Heuperman. "Dit ambacht en het verkopen zit, net als bij Ria, in mijn bloed. Alleen willen mijn handen niet meer en bij mijn vak komt echt veel handenarbeid kijken. Reden om ermee te stoppen. Mensen die trouwens de laatste weken hun reparatie komen ophalen, kan ik de laatste tijd aangenaam verrassen want de reparaties zijn al uitgevoerd door onze opvolger! Ik ben hem daar zeer dankbaar voor."

Want de winkel wordt voorgezet door Michel Heuperman. Cor en Ria Booster en Michel Heuperman kennen elkaar al enkele decennia van de schoenenbranche, zo blijkt. "Ik zit al 34 jaar in het vak, heb verschillende winkels en heb ook winkels overgenomen van collega's die ermee wilden stoppen. Onze eerste gesprekken vonden een jaar of tien geleden plaats. Het wereldje is klein; ons kent ons", aldus Michel.

Tekenen

Schoenmaker was niet direct het eerste wat Cor wilde worden. Tekenaar/grafisch ontwerper leek hem wel wat. "Mijn vader heeft best heel veel moeite gedaan om mij naar een grafische opleiding te krijgen, want mijn vakdiploma Schoenmaker heb ik pas jaren later gehaald, pas na mijn trouwen." Dat hij toch schoenmaker werd, had ermee te maken dat hem werd afgeraden om reclametekenaar te worden omdat daar geen behoefte meer aan zou zijn vanwege de digitalisering. "En daarom heb ik toen een middelbare opleiding voor de detailhandel gevolgd. Daarnaast heb ik ook veel kennis van mijn vader geërfd. Van mijn oom Cor, die vermeld staat op het Geuzenmonument, heb ik trouwens de gave geërfd van het tekenen. Ik heb tekeningen van mijn oom gezien van voor de oorlog en hij kon heel goed tekenen. Mijn vader vond het ook altijd heel frappant dat ik dat ook kon en ik heet toevallig ook Cor." Het reclametekenen en ontwerpen heeft hem nooit losgelaten. Zo ontwierp hij eigen logo's maar ook voor collega-winkeliers deed hij dat. Was Cor eerst actief als verkoper in de zaak van zijn vader, al gauw kwam hij in de schoenmakerij terecht omdat ze daar vanwege de drukte een paar extra handen goed konden gebruiken.

Bijenkorf

Voordat Ria in de zaak kwam werken, was ze volgens eigen zeggen een heel serieuze administratief medewerkster bij een bank. "Daar ben ik als het ware opgegroeid want ik ging er als zestienjarig meisje heen. Nadat ik Cor had leren kennen, vroegen ze mij wat ik ervan zou vinden om in het bedrijf te komen werken. Want mijn schoonvader had goed gezien dat tassen een hobby van mij was. Toen ik Cor voor de tweede keer ontmoette en we bij zijn ouders langs zouden gaan, stapte ik een tassenzaak binnen en zei ik: 'Ik ben hier niet bij de Bijenkorf, want daar kom ik bijna iedere dag, maar van deze zaak zou ik wel een Bijenkorf willen maken.' Het leuke was dat mijn schoonvader mij helemaal vrijliet in wat ik deed. Het plezier en enthousiasme wat ik daarin had, is tot op de dag van vandaag gebleven." Het omgaan met klanten heeft Ria altijd heel erg plezierig gevonden. Er zijn uiteraard wel eens klanten waarvan ik denk: wat jammer dat je vandaag gekomen bent, je had beter nog even uit kunnen slapen. Maar de meeste klanten zijn heel prettig. Dat merken we ook aan de bloemen en al het lekkers wat we krijgen van klanten sinds we bekend hebben gemaakt ermee te gaan stoppen. We waarderen al die blijken van waardering heel erg!"

Sleutelspecialist

Meer dan twintig jaar was Cor sleutelspecialist. Of, zoals hij het zelf omschrijft: "De beste inbreker van Maassluis!" Vanwege zijn handen moest hij daar twee jaar geleden mee stoppen. Ik werd onder andere ingehuurd door politie en deurwaarders. Ik werd heel wat keren verrast door bijzondere situaties waar Maassluis geen weet van had."

Altijd

Volgens Cor zal het ambacht van schoenmaker altijd blijven bestaan. "Ze hebben nog steeds geen machine uitgevonden, waar je aan de linkerkant een schoen indoet en dat die er dan aan de rechterkant gerepareerd weer uitkomt; je zult altijd je handen nodig hebben, de kennis die je hebt maar vooral ook je eigen vindingrijkheid."

Internet

Alles is te koop op internet, dus ook tassen en koffers maar volgens Ria zit daar ook een risico aan. "In de speciaalzaak, zoals bij ons, krijgen mensen ook uitleg en bovenal service en gaat een op internet gekochte koffer stuk zul je die terug moeten sturen. Er zijn zelfs grote kofferfabrikanten die speciale modellen maken om via internet te verkopen. Dat zijn wat wij noemen 'uitgeklede koffers'. En dat houdt onder meer in geen tussenschot, goedkopere sloten en andere wielen. Die waren dan ineens dertig euro goedkoper op internet. Als dealer mochten wij die koffers overigens niet verkopen in de winkel. De modellen die wij verkochten waren duurder maar daar zat wel alles op en aan en voor kwaliteit betaal je, zo simpel is het."

Vogelhobby

Cor hoopt straks meer tijd te hebben voor uiteraard Ria maar ook voor zijn geliefde vogelhobby. Als keurmeester vloog hij de hele wereld over en gaf hij lezingen in binnen- en buitenland over het kweken van vogels. "Geef mij twee veren en ik maak er weer een vogel van. Op tentoonstellingen werd vroeger wel gezegd: 'Hé, dat is een Booster-vogel!' Dat niveau wil ik wel weer een keertje bereiken."

Heel veel succes

Of Ria tot slot nog iets kwijt wil? "Eigenlijk wel", zegt ze een kijkt Michel Heuperman aan. "Ik kan alleen maar zeggen dat ik je dat ik je heel, heel veel succes wens en als je bezig bent, denk nog eens aan mij dan doe ik het aan ook aan jou en hoe goed jij hier die zaak weer op poten gaat zetten. Wij gunnen jullie dit van harte maar dat het bij mij met een traan gaat, weten jullie, dat hoef ik niemand in Maassluis uit te leggen, zo kent iedereen Ria Booster."

Cor: "Officieel is de koopzondag voor kerst onze laatste officiële openingsdag en tussen die zondag en kerst zijn we hier nog te vinden. Donderdagmiddag doen we dan voor het laatst de luiken naar beneden. Onze opvolger opent de zaak dan begin januari."

Noot van de redactie: op het moment van dit interview was de huidige lockdown nog niet afgekondigd.