Wethouder Bronsveld over Week van Respect:'Een ander behandelen zoals je zelf graag behandeld wilt worden'

Redactie 19-11-2020
Foto: CWGroep zes van IKC De Regenboog ging vorige week woensdagochtend met wethouder Corine Bronsveld in gesprek over De Week van Respect.

In het kader van de Week van Respect ging wethouder Corine Bronsveld vorige week woensdagochtend over dit thema in gesprek met groep zes van juf Lieke Vermeer van IKC (integraal kindcentrum) De Regenboog.

door Chrit Wilshaus

Voordat het gesprek echt begint, gaat het over wat een wethouder is en doet ("Het is iets van de gemeente", probeert een van de kinderen voorzichtig) en informeert Bronsveld naar wat ze op school anders zouden willen. "Langer buiten spelen", oppert een jongen. De portefeuillehouder legt uit dat de gemeente daar niet over gaat maar er bijvoorbeeld wel voor kan zorgen dat er een goed schoolplein komt, waar je fijn op kunt spelen. Bronsveld vertelt de kinderen het fijn te vinden bij hen in de klas te zijn "want het is een bijzondere week."

Karton

Via aardig en lief zijn voor elkaar, voor elkaar opkomen en kinderrechten komen we op het onderwerp van het gesprek van deze morgen: Week van Respect. Eerst maar eens: wat is respect? "Niet pesten", zegt een meisje. Maar ook 'iedereen zichzelf mag zijn', dat 'iedereen mooi is op zijn eigen manier', zoals met grote letters op een karton geschreven staat dat achter in de klas hangt. Ook luisteren naar een ander, hoort bij respect hebben voor een ander. "Het gaat erom dat je een ander behandeld zoals je ook zelf graag behandeld wilt worden", vat wethouder Bronsveld wat er gezegd is samen. Een meisje geeft toe het soms moeilijk te vinden zich niet aan andere kinderen te ergeren.

Glashelder

Respect heeft, verduidelijkt Bronsveld, ook te maken met tegen je verlies kunnen. De kinderen blijken goed op de hoogte te zijn van hoe de verkiezingen in de Verenigde Staten zijn verlopen en zijn glashelder over hun oordeel over zittend president Donald Trump. "Hij kan niet tegen zijn verlies", verwoordt een jongen de mening van de hele klas. Wat de kinderen weten van de verkiezingen, weten ze voornamelijk door de schermpjes waar ze regelmatig allemaal op kijken. Dat is een mooi bruggetje voor de wethouder om te praten of alles wat via sociale media gedeeld wordt wel respectvol is. De klas geeft toe dat dit niet altijd het geval is.

De tijd gaat zo snel dat voor de stellingen die wethouder Bronsveld heeft meegenomen eigenlijk geen tijd is. Maar dat maakt ook niet uit: het was een goed gesprek.

Ook de andere collegeleden waren vorige week op De Regenboog om met klassen in gesprek te gaan over de Week van Respect.