Geen Marathon Rotterdam, wel ruim 42 km hardlopen

Redactie 22-10-2020
Foto: Martijn van LeeuwenZowel voor Melissa als voor Martijn wordt het de eerste keer dat ze een marathon lopen.

Martijn (24) en Melissa (25) van Leeuwen wilden dit voorjaar de NN Marathon Rotterdam lopen en daarmee geld ophalen voor een goed doel: 113 Zelfmoordpreventie. De marathon werd afgelast en in eerste instantie verplaatst naar oktober, maar het coronavirus gooide opnieuw roet in het eten.

"We willen deze actie niet oneindig oprekken en hebben er hard voor getraind om er klaar voor te zijn. Dus hebben we besloten om op 25 oktober - de dag dat de Rotterdamse marathon gepland stond - onze eigen marathon te gaan lopen."

Taboe doorbreken

In april van dit jaar stond in deze krant al een artikel waarin Martijn en Melissa, neef en nicht uit Maasland, vertelden over hun actie. Het idee om mee te doen aan de marathon voor een goed doel kwam van Melissa, tijdens een jaarlijks familieweekend. En het werd al snel duidelijk dat het goede doel 113 Zelfmoordpreventie moest worden. Martijn en Melissa hebben vier familieleden verloren aan zelfdoding; de vader van Martijn en twee ooms en een neef. Martijn: "Met het geld dat wij met onze hardloopactie ophalen, willen wij 113 Zelfmoordpreventie ondersteunen in hun activiteiten. Het is zo belangrijk dat er over dit onderwerp gepraat kan worden en dat vooral ook het taboe doorbroken wordt." In eerste instantie was het streefbedrag 1500 euro. Maar toen ze dit bedrag na twee dagen al binnen hadden, hebben ze het verhoogd naar 5000 euro. Melissa: "We dachten eigenlijk dat we de lat hiermee veel te hoog hadden gelegd, maar met nog een beetje extra hulp gaan we ook dit streefbedrag gewoon halen. Dat zou echt fantastisch zijn!"

Parcours

Het was even puzzelen maar Martijn is er in geslaagd om een geschikt parcours te maken. "We starten bij de Euromast in Rotterdam en lopen dan via Schiedam en Vlaardingen naar Maasland." In Maasland aangekomen, zijn ze op de helft. "In Maasland lopen we eerst een rondje door het dorp en komen we ook langs het graf van onze familieleden. Vervolgens verlaten we het dorp en lopen we via De Lier en Schipluiden weer terug naar Maasland. De laatste kilometers lopen we dan opnieuw een rondje door het dorp." Ondanks dat de twee dolgraag veel supporters willen hebben, beseffen ze heel goed dat dit in de huidige omstandigheden lastig is. Melissa: "Toch hopen we dat er in en om Maasland wat mensen langs de route staan om ons aan te moedigen. Uiteraard in groepjes van maximaal vier personen en met 1,5 meter afstand van elkaar."

Support

Rond 11.00 uur gaan de twee in Rotterdam in hun eigen tempo van start. Melissa zal iets eerder beginnen. "Martijn loopt veel sneller met die lange benen van hem", lacht ze. Op deze manier hopen ze halverwege de marathon tegelijk in Maasland aan te komen en gezamenlijk het eerste rondje door het dorp en langs de begraafplaats te lopen. Melissa: "Familieleden zullen met ons allebei meefietsen voor wat drinken, eten en natuurlijk de nodige support."

Een donatie doen voor deze actie kan via de website www.marathon113.nl.

Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon 0800-0113 of 113.nl.