Geen prik zonder briefUnieke samenwerking huisartsen Maassluis bij geven griepprik

Redactie 08-10-2020
Foto: CWDe huisartsen Eveline Hakvoort, Andy Au en Lieuwe van Loon gaan zaterdag 10 oktober beginnen met het geven van de griepprik.

De huisartsen van Maassluis gaan dit jaar de griepprik voor het eerst op één locatie geven: de buitenpoli van het Franciscus Vlietland Ziekenhuis, in het Gezondheidsgebouw aan de Vloot in Maassluis.

door Chrit Wilshaus

Reden hiervoor is corona, aldus Eveline Hakvoort, huisarts in Parkhof. Bij de afzonderlijke huisartsenpraktijken zijn de wachtruimtes over het algemeen te klein van omvang om de anderhalve meter-maatregel in acht te kunnen nemen, gezien het aantal patiënten dat is opgeroepen te komen. "Voorheen kwam je en moest je wachten tot je aan de beurt was. Een beetje zoals je in de rij staat voor de Python in de Efteling of de kassa bij Albert Heijn", vergelijkt huisarts Andy Au (Docwerk) de situatie. In overleg en samenwerking met gemeente Maassluis en buitenpoli werd besloten te kiezen voor deze locatie op een aantal zaterdagen in oktober (doordeweeks is de poli hiervoor vanwege de reguliere activiteiten niet beschikbaar). De eerste keer dat er geprikt gaat worden, is komende zaterdag, 10 oktober. Verder zet de gemeente vrijwilligers in om alles ter plekke logistiek goed te laten verlopen en houdt ook de politie een oogje in het zeil. De huisartsen dringen erop aan met de fiets of lopend te komen en alleen als het echt niet anders kan met de auto. Dit vanwege het beperkt aantal parkeerplaatsen. Verder is het verzoek dat mensen die slecht ter been zijn zelf voor een rolstoel zorgen.

Brief

Maassluizers vanaf zestig jaar of met een medische indicatie, hebben een brief in de bus gehad of krijgen deze nog. "Mensen moeten die brief ook meenemen als ze komen", benadrukt Hakvoort. "Want zonder brief géén prik", vult collega-huisarts Lieuwe van Loon (Huisartsencentrum Maassluis) aan. "Omdat we niet op onze eigen locaties zitten, kunnen we de gegevens er namelijk niet bij pakken, mocht iemand de brief zijn vergeten." Behalve de brief wijst dokter Au erop dat mensen ook een mondmasker op moeten hebben "en uiteraard de andere coronamaatregelen in acht dienen te nemen. Zoals anderhalve meter afstand bewaren en bij klachten of als je ziek bent niet te komen."

"En we willen iedereen vragen om echt op de in de brief aangegeven tijd aanwezig te zijn en daarbij makkelijk zittende kleding te dragen. Bij voorkeur met korte mouwen, dat werkt het snelst", aldus huisarts Van Loon.

Pneumokokkenprik

Behalve voor de griepprik kunnen mensen bovendien opgeroepen worden voor een pneumokokkenprik. Opnieuw dokter Van Loon: "Vanwege de logistiek wordt dat nu gecombineerd met het geven van de griepprik. Die vaccinatie wordt voor de duur van een jaar toegediend en de pneumokokkenprik voor vijf jaar. Vooral personen in de leeftijdscategorie 72 – 80 zijn gevoelig voor deze bacterie die ernstige longontsteking met zelfs de dood tot gevolg kan hebben."

Minder complicaties

De griepprik zorgt er niet voor dat mensen die zijn ingeënt geen griep krijgen, beklemtoont dokter Au. "Maar het maakt de kans op complicaties als je het krijgt wel minder", aldus collega huisarts Van Loon. Patiënten met een lagere weerstand, bijvoorbeeld vanwege hartklachten of suikerziekte, hebben zeker baat bij de griepprik." Verder benadrukt huisarts Au dat deze medische activiteit in deze coronatijd gehouden mag worden omdat het in het belang is van de volksgezondheid. "Het is de eerste keer dat we zoiets als huisartsen in Maassluis gezamenlijk organiseren, het kan dus zijn dat er sprake is van wat kinderziektes maar verder hopen we dat het goed verloopt." Het is trouwens niet uitgesloten dat de huisartsen in Maassluis in de toekomst bij vergelijkbare activiteiten weer met elkaar zullen samenwerken.