Tweemaster deelt conclusie EenVandaag over ventilatiesysteem niet

Redactie 13-08-2020

De Tweemaster in Maassluis spreekt op haar website tegen dat het ventilatiesysteem in het verpleeghuis een rol heeft gespeeld bij het verspreiden van het corona-virus. EenVandaag beweerde dat vorige week op basis van een RIVM-rapport.

door Chrit Wilshaus

Aan de hand daarvan constateerde de actualiteitenrubriek dat gebleken is dat virusdeeltjes werden aangetroffen op het ventilatiesysteem en de airco van De Tweemaster. Eind juni raakten zeventien bewoners en achttien medewerkers op één afdeling besmet. Zes bewoners overleden. In de reportage van EenVandaag stelt longarts Hans in 't Veen van het Vlietland-Franciscus Ziekenhuis dat het bewijs "bijna spijkerhard" is. En volgens microbiologen moet de uitbraak van het virus in het ventilatiesysteem gezocht worden. "Als je de lucht niet ververst, wordt de lucht met het rondzwevende virus opgezogen in het systeem en vervolgens in dezelfde of misschien een andere ruimte uitgeblazen. Als het virus in een andere kamer wordt rondgepompt heb je een probleem", aldus de longarts tegen EenVandaag. En een andere deskundige beweerde in de reportage dat binnenlucht niet binnengehouden moet worden maar juist afgevoerd. Volgens hem gebeurt dat echter vaak niet omdat er dan minder gestookt hoeft te worden en dat scheelt geld.

Naar aanleiding van de EenVandaag-reportage stelde PvdA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, Lodewijk Asscher, inmiddels schriftelijke vragen aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Woonzorggroep De Ever

Maar volgens de Tweemaster, onderdeel van de Argos Zorggroep, klopt de conclusie van EenVandaag niet omdat het verpleeghuis niet één soort ventilatiesysteem heeft maar meerdere. Het onderzoek betreft trouwens de woonzorggroep De Ever waar het ventilatiesysteem in de woonkamers afwijkend is van dat van de woonkamers en algemene ruimten in de rest van De Tweemaster. Argos Zorgroep schrijft de stellige uitspraken in de media over de oorzaak van de uitbraak van het virus te betreuren en erdoor te zijn overvallen. Ook de GGD Rotterdam-Rijnmond die een en ander momenteel onderzoekt, vindt het nog te vroeg voor eindoordelen.

Nieuwe inzichten

Hoewel nog niet zeker is of het ventilatiesysteem daadwerkelijk een rol heeft gespeeld in de uitbraak in De Tweemaster, wil het verpleeghuis, dat veiligheid voor bewoners en medewerkers vooropstelt, élk mogelijk risico uitsluiten. Verder wordt erop gewezen dat het RIVM het in de Tweemaster gebruikte ventilatiesysteem, niet als risicofactor zag bij de verspreiding van virusdeeltjes. Maar ook staat in de verklaring van de Argos Zorgroep te lezen dat 'veelvuldig onderzoek naar het coronavirus geleid heeft tot nieuwe inzichten die mogelijk aantonen dat deze systemen mogelijk wel een rol spelen in de verspreiding. Dit wordt momenteel verder onderzocht.' Uit voorzorg is verder besloten de recirculatie op De Ever uit te zetten en het systeem 100 procent verse buitenlucht te laten aanvoeren. Daarnaast stelt de Argos Zorggroep alert en voorzichtig te blijven en niets liever wil dan het coronavirus buiten haar deuren te houden en met belangstelling de conclusies van het RIVM af te wachten.