Douanehuisje in juli in teken van 'Golven maken de zee'

Redactie 28-06-2020
Foto: PRDe tentoonstelling gaat niet over realistische landschappen maar over het gevoel en de symbolische betekenis van golven en zee.

Rudolf Janssen exposeert in juli in het Douanehuisje met pasteltekeningen en olieverfschilderijen rond het thema 'Golven maken de zee'. Ook zijn er gedichten te lezen van Wil Dwarswaard die dit thema vertolken.

Rudolf (Leeuwarden 1958) heeft schilderen en grafiek gestudeerd op de academie Minerva in Groningen. In 1977 begon hij daar met realistische portretten, om vanuit die ambachtelijke basis zijn werk te kunnen ontwikkelen. Na de academie ging hij voor een jaar naar de Konsthögskolan in Stockholm, daar begon hij abstracter te werken.

Rudolf combineert graag verschillende soorten verf en dik opgezette gedeeltes met dunne, bijna transparante delen. Niet realistisch maar eerder associatief en met een zekere relativering. Op de website rudolfjanssen.nl kunt u een overzicht bekijken van zijn werk en ontwikkeling door de jaren heen.

Op de expositie in het Douanehuisje combineert Rudolf zijn werk met een serie gedichten geschreven door Wil Dwarswaard. Wil Dwarswaard (Den Haag 1953) heeft een fotografieopleiding gevolgd en daarna een opleiding aan de theaterschool. Zij werd regisseur en maakte televisieprogramma's en documentaires. In 2017 en 2018 maakte zij, ook in samenwerking met Rudolf Janssen, twee reisboeken waarin haar gedichten een dialoog aangingen met zijn tekeningen.

Het Douanehuisje is in juli open op alle zaterdagen en zondagen, 4 t/m 26 juli, van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. De afgekondigde coronamaatregelen zijn uiteraard van toepassing.

De Culturele Raad Maassluis stelt namens de gemeente Maassluis het Douanehuisje (Govert van Wijnkade 52, 3144 AG Maassluis), gratis ter beschikking voor culturele en kunstzinnige activiteiten. Meer informatie hierover bij Mischa Koorneef, 06-18513090, douanehuisje@crmmaassluis.nl.