Douanehuisje gaat weer open

Redactie 28-05-2020
Foto: PRDe hele maand juni is de expositie van Kap-Favi\u00e9 te zien in het Douanehuisje.

In 1972 startte Lies Kap-Favié haar verzameling met een enkele ansichtkaart; dit bleek de start van een unieke collectie. Als autodidactfotograaf en historicus deed zij vervolgens jarenlang onderzoek naar het verleden van Maassluis.

door Ashley Nijland

In de jaren die volgden schreef Kap-Favié meerdere boeken en essays over Maassluis. Ook exposeerde zij in 2014 in Museum Maassluis tijdens de viering 400 jaar Maassluis met de expositie 'Parels van oud Maassluis'.

In het Douanehuisje zal Kap-Favié de gehele maand juni 2020 haar verzameld werk, foto's en andere memorabilia, samenbrengen in een nieuwe expositie. Deze expositie 'Terug naar '45' is volledig gewijd aan de oorlogsjaren in Maassluis en de daaropvolgende 75 jaar van bevrijding.

Kap-Favié bezocht in 2007, samen met de laatste overlevende van het Maassluise fluitincident in 1941, concentratiekamp Sachsenhausen bij Berlijn. Dit maakte veel indruk. Voor haar is het dan ook belangrijk dat het verhaal van de oorlog niet verloren gaat en van generatie op generatie verteld moet blijven worden.

Vanaf zaterdag 6 juni tot en met zondag 28 juni kunnen bezoekers iedere zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur de expositie 'Terug naar '45' gratis bezoeken.

Voor privébezoeken of vragen kunt u contact opnemen via TerugNaar45@gmail.com.

Ook in het Douanehuisje gelden uiteraard de opgelegde coronamaatregelen. Dit houdt in ieder geval in dat bezoekers onderling minimaal 1,5 meter afstand van elkaar dienen te houden.