Online orgelconcerten vanuit Maassluis

Redactie 28-05-2020
Foto: PRYouTube-beeld van Jaap Kroonenburg op 5 mei.

Stichting Garrels-orgel Maassluis heeft diverse gastorganisten benaderd om vanuit Maassluis een online orgelconcert te verzorgen, uitgezonden op YouTube. Op zaterdag 6 juni om 20.00 uur kunt u kijken en luisteren naar organist Kees van Eersel die het monumentale Garrelsorgel bespeelt.

Normaal gesproken zou nu de reeks zomerconcerten beginnen met elke twee weken een concert, waar vele liefhebbers uit de regio en zelfs daarbuiten op af komen. Maar liefst 12 concerten stonden er dit jaar gepland; de programmaboekjes waren al vroeg gedrukt. Wegens het coronavirus moest de serie worden geannuleerd.

De stichting heeft creatief gezocht naar mogelijkheden om de trouwe bezoekers tóch te kunnen voorzien van muziek op het Garrels-orgel en zo ontstond het idee om concerten via YouTube uit te zenden. Toevallig was juist begin dit jaar geïnvesteerd in een vernieuwde camera bij de speeltafel. Oorspronkelijk met het idee om concertgangers in de kerk via een projectiescherm te kunnen laten zien wat zich bij de speeltafel afspeelt. Nu komt deze camera extra goed van pas. Om de veiligheid te garanderen zijn daarnaast scheidingswanden van plexiglas naast de organist aangebracht. Zo kan een organist toch gebruik maken van registranten (assistenten die de registers aan weerszijden van het orgel bedienen). Deze opstelling werd al gebruikt door de vaste organist Jaap Kroonenburg, die op 5 mei een Bevrijdingsdagconcert op YouTube gaf, op verzoek van de Protestantse Gemeente Maassluis.

Het eerste concert, met organist Kees van Eersel, zal worden uitgezonden op zaterdag 6 juni om 20.00 uur. Details rondom de verdere concerten zullen later bekend worden gemaakt. De concerten zijn voor iedereen gratis te bekijken, wel zal worden gevraagd om een vrijwillige bijdrage ter bestrijding van de onkosten. De organisatie is blij met de financiële steun van de hoofdsponsor, de Govert van Wijnstichting, waardoor dit te realiseren is. Alle informatie en de link naar YouTube zijn te vinden op www.garrelsorgelmaassluis.nl.