Ploggen op een zondagmorgen

Redactie 28-05-2020
Foto: AVWRuim 20 AVW'ers zijn afgelopen zondag gaan ploggen.

Na de City Pier City loop in Den Haag op 8 maart viel er op hardloopgebied niet veel meer te melden. De ene afgelasting volgde de andere op en ook de groepstrainingen moesten worden afgeblazen.

Gelukkig konden de AVW'ers wel individueel blijven trainen en iets van het wedstrijdgevoel keerde zelfs terug bij de zogenaamde Corona Solo Runs op 25 april (5 km) en 16 mei (10 km), waarbij lopers in heel Nederland (en daarbuiten) betreffende afstand konden afleggen in hun eigen omgeving om die vervolgens te uploaden naar Strava waarna de gelopen tijd werd opgenomen in een algemeen klassement. Uiteraard lang zo leuk niet als een echte wedstrijd maar je moet wat in deze rare tijd. Inmiddels zijn de groepstrainingen vorige week in aangepaste vorm weer gestart en mogelijk dat vanaf 1 juni ook het terras weer kan worden opengesteld.

Dat AVW meer is dan alleen hardlopen werd afgelopen zondag nog eens aangetoond. Tussen 10.00 en 13.00 uur trokken ruim 20 AVW'ers er in clubtenue en met een (vuilnis)zak op uit om in weerwil van de lichte regenval hun buurt een ware opknapbeurt te geven. Dit uit Zweden overgewaaide fenomeen heet ploggen en houdt in dat al joggend al het zichtbare restafval wordt opgepakt en in de zak gedeponeerd. Naast dat je bij deze actie direct eer van je werk krijgt (schone omgeving en waarderende commentaren van fietsende passanten) is het ook nog eens een manier om weinig gebruikte spieren in de bekkenstreek te oefenen. Al gauw bleek dat er helaas vaak niet meer dan een half uur nodig was om de zak vol te krijgen met een grote variatie aan plastics, high energy blikjes (die blijkbaar geen energie geven om een prullebak te zoeken), sigarettenpakjes, doppen, flesjes, etc. En dan gaat het slechts om een paar kleine straten...

Het maakt het wel inzichtelijker dat plastic zwerfafval wereldwijd steeds meer problemen veroorzaakt zoals bijvoorbeeld in de oceanen waar elk jaar een ongekende hoeveelheid van 10 miljard kilo in verdwijnt. Mogelijk gaat AVW dus op herhaling dit jaar!