'Vrijwilligerswerk is een arm om de schouder'

Redactie 30-05-2020
Foto: Stichting PresentMatthias Kalkman: \Ik heb altijd al geloofd dat muziek mensen kan verbinden.\

In een korte tijd is het leven voor veel mensen ingrijpend veranderd, ook in Maassluis. Anderhalve meter afstand houden, bij verkoudheid of ziekte binnen blijven en geen bezoek meer aan opa, oma, vader of moeder in een verzorgingshuis.

Door Janneke Noordermeer

Ondanks alles staan er veel vrijwilligers in Maassluis klaar om hulp te bieden waar nodig. Het vrijwilligerssteunpunt Maassluis zet deze vrijwilligers graag in het zonnetje: Samen sterk met vrijwilligerswerk. Deze week in de Schakel het verhaal van vrijwilliger Matthias Kalkman.

Verbinden

Dat vrijwilligerswerk prima kan samengaan met studeren, bewijst de Maassluise Matthias Kalkman. Vorig jaar rondde hij de opleiding tot beveiliger af en in september begint hij op de Herman Brood Academie aan de studie podiumtechniek en licht & geluid. In zijn vrije tijd maakt hij muziek. "Ik hou ervan om met mensen te connecten," vertelt hij enthousiast. "Ik heb altijd al geloofd dat muziek mensen kan verbinden en vind het ontzettend gaaf om daar een rol in te spelen. Of het nou draaien aan een draaitafel is of zingen in de kerk: muziek verbindt mensen, net zoals vrijwilligerswerk."

Bewuster leven

Sinds anderhalf jaar werkt Matthias als vrijwilliger bij de Doorsluizer in Maassluis. "De Doorsluizer is een plek waar je echt contact maakt met mensen. De kringloopwinkel helpt om bewuster te leven en zelf ben ik ook de mogelijkheden van spullen gaan inzien. Ik draag sinds januari alleen tweedehands kleding en dat bevalt mij prima! Er zit zoveel meer potentie in kringloopwinkels dan mensen denken. Er heerst toch een soort taboe op tweedehands kleding en spullen. De Doorsluizer laat zien hoe je kringloop aantrekkelijk maakt en mensen bewust laat leven."

Arm om je schouder

Matthias maakte via de kerk kennis met Stichting Present. "Met een jongerengroep van 23 mensen doen we één keer per jaar een activiteit bij Stichting Present. Meestal helpen wij dan met het opknappen van een huis of een tuin," legt hij uit. "Nu ben ik opnieuw naar de stichting toegegaan en heb ik gevraagd: 'Wat kan ik betekenen? Wat kan ik doen?'" Afgelopen vrijdag heeft Matthias geholpen met een verhuizing. "Het is geweldig om te kunnen helpen. Je gunt mensen een veilige plek, een huis, om op terug te vallen. Stichting Present straalt een warm gevoel uit, die arm om je schouder."

In september begint Matthias aan zijn studie, maar dat is niet het einde voor het vrijwilligerswerk dat hij doet. "Ik houd eraan vast dat ik bij de Doorsluizer blijf en klussen blij doen voor Stichting Present. Je leeft maar één keer dus blijf positief, blijf geven om een ander en waardeer elkaar."