Bouw van de Snik vordert gestaag

Redactie 22-05-2020
Het casco van de Snik is gereed.
Foto: Zorg en Vlijt

Ondanks de coronacrisis is men bij de Historische Scheepswerf Zorg en Vlijt gestaag verder gegaan met de werkzaamheden aan de Snik. Wel hebben zij de werkplaats moeten sluiten voor bezoekers. Zorg en Vlijt houdt de richtlijnen van de regering aan die ook gelden voor musea, dus vanaf 3 juni zijn bezoekers weer welkom om op gedoseerde wijze de Historische Scheepswerf te bezoeken.

En er is echt wat te zien, want het casco van de Snik is gereed. Al wordt er wel nog gewerkt aan het potdeksel, zijn de bouwers ook al begonnen met het raamwerk van de opbouw. Nu worden de plannen verder uitgewerkt voor de afbouw van de trekschuit, de conservering van het geheel, inclusief pen/gat-verbindingen en authentiek breeuwen en dan het specificeren van de volledige uitrusting.

'Wij zijn goed op stoom voor de doop en de tewaterlating op zaterdag 10 april 2021, zowel qua planning als financieel', zo staat te lezen in de nieuwsbrief van Zorg en Vlijt. 'Reeds nu wordt er nagedacht en gewerkt aan een spetterend programma waar de snik met paarden uit de werkplaats wordt gehaald en naar het water wordt gebracht. Het Trekschuitlied zal dan weer uit vele kelen klinken! Met laagwater rond het middaguur hopen wij de snik - die dan gedoopt is en een naam heeft gekregen - door de Monstersche Sluis naar de Vlieten te schutten.'

Ook wordt er nagedacht en gewerkt aan de exploitatie van de trekschuit. Het streven is van mei tot half oktober met de trekschuit op iedere zaterdag een tocht over de Vlieten te maken, vooralsnog naar de Vlaardingervaart. Paard en bemanning, geassisteerd door de Sluyswachters, moeten eerst ingespeeld raken om te zijner tijd de tocht naar Delft te kunnen maken.