Nederland is vergeleken met Spanje nu een paradijs

Redactie 30-04-2020
Hans van Wijk.
Foto: Privu00e9

Als gevolg van de strenge lockdown in Spanje zit Hans van Wijk al ruim zes weken opgesloten in zijn huis op ongeveer 80 kilometer van Benidorm. Per jaar reist hij drie tot vier keer tussen Nederland en Spanje.

door Chrit Wilshaus

“Mijn dochter en kleindochter wonen in Spanje, vandaar dat mijn vrouw en ik regelmatig in Spanje verblijven”, verduidelijkt Van Wijk aan de telefoon. “Maar dochter en kleindochter, waar mijn vrouw momenteel is, wonen op ongeveer 135 kilometer bij mij vandaan. En ik mag niet naar ze toe en omgekeerd mag ook niet. Ik zit compleet gevangen in mijn eigen huis zonder naar buiten te mogen. Want hier in Spanje mag je alleen naar buiten voor het doen van een boodschap, een bezoek aan een arts, ziekenhuis of apotheek. En als je op straat bent, loop je een gerede kans te worden aangehouden door de politie en moet je kunnen aantonen dat je inderdaad op weg bent naar bijvoorbeeld een supermarkt. En je kunt er vergif op innemen dat ze er op de terugweg weer staan om je aan te houden. Dan moet je een kassabon kunnen laten zien. Kun je dat niet, krijg je een boete. Dat zijn trouwens boetes van rond de 400 euro die zelfs kunnen oplopen tot 6000 euro. Overigens hanteren ze hier eerder twee meter dan anderhalve meter afstand.” Voorlopig kan Van Wijk dus niet terug naar Nederland. “Nee, dat is onmogelijk. Ik zou eigenlijk begin april terugkomen naar Nederland. Maar die vlucht is door Transavia gecanceld als gevolg van het sluiten van het luchtruim boven onder meer  Spanje. Daarna heb ik nog een paar boekingen verricht maar inmiddels zijn die vluchten ook allemaal geannuleerd door Transavia.”

Uurtje

De noodmaatregelen in Spanje gaan heel ver, benadrukt Van Wijk. “Zo mochten kinderen tot veertien jaar tot afgelopen zondag niet naar buiten. Sinds afgelopen zondag mogen ze onder begeleiding van een volwassene een uurtje per dag naar buiten. En dan niet verder dan een kilometer van huis. Speelgoed mee naar buiten nemen mag wel maar kinderen mogen daar dan alleen zelf mee spelen en dat niet delen met andere kinderen. En ook mogen ze niet naar speeltuinen. Tegen Nederlanders die ik spreek door de telefoon zeg ik wel eens: Vergeleken met Spanje leven jullie momenteel, ondanks de noodmaatregelen, in Nederland in een paradijs!”

Omvang vele malen groter

“Mijn dagen bestaan uit thuis naar muziek luisteren, internetten, televisiekijken en een boek lezen. En dat is het want je mag hier absoluut tot op heden niet naar buiten. Het gaat hier zelf zo ver dat als je in een appartementencomplex woont en dat heeft een gezamenlijke tuin je daar niet mag vertoeven. En ook daarop wordt gehandhaafd. Dankzij een schotel kan ik hier naar de Nederlandse televisie kijken en dan constateer ik dat door de intelligente lockdown in Nederland sprake is van een vermindering van het aantal besmettingen en het aantal opnames op IC’s in Nederland. In Spanje is dat ook wel het geval maar hier is de omvang vele malen groter. En dat heeft toch echt te maken gehad met een manifestatie die de Spaanse regering in Madrid heeft toegestaan. Daar deden tienduizenden mensen aan mee en daarna is die uitbraak gekomen.”

Behoorlijke solidariteit

Mensen hebben geen fysieke contacten meer met elkaar maar uiteraard wel nog via (mobiele) telefoon, computer of tablet. Want ook in Spanje zullen er mensen zijn die niet de deur uit kunnen omdat ze iets mankeren. “Dat klopt, er is hier een behoorlijke solidariteit. Zo doet men voor elkaar ook boodschappen en zeker voor mensen die dat zelf niet kunnen. Die mensen spannen zich dus in voor zichzelf maar ook voor bijvoorbeeld bejaarden.”