Het taboe op zelfdoding de wereld uit rennen

Redactie 04-04-2020
Foto: Privu00e9Met hun actie willen Martijn en Melissa het taboe op zelfmoord helpen doorbreken.

Martijn (24) en Melissa (25) van Leeuwen uit Maasland, neef en nicht, lopen binnenkort de Marathon Rotterdam voor een goed doel: 113 Zelfmoordpreventie. Zelf hebben ze vier familieleden verloren aan zelfmoord.

Door Debbie van Eijk

Op 15 maart was het precies vier jaar geleden dat Martijns vader uit het leven stapte. Zijn dood was een weloverwogen beslissing. Tot die conclusie kwam Martijn na zijn laatste levensdagen te hebben gereconstrueerd. "Ik wilde alles weten: waar het gebeurd was, en hoe. Waar stond zijn fiets? Ik heb zelfs geprobeerd foto's te krijgen van de politie, maar dat kon niet." In die periode, waarin Martijn probeerde de omstandigheden rondom de dood van zijn vader op een rij te zetten, merkte hij dat er een taboe op zelfmoord rust.

Vier zelfmoorden

De zelfmoord van Martijns vader was niet de eerste binnen de familie; eerder al stapten ook twee ooms en een neef uit het leven. Deze verliezen hebben veel impact gehad, maar hen ook hechter gemaakt.

Het idee om mee te doen aan de marathon voor een goed doel kwam van Melissa, tijdens een jaarlijks familieweekend. "We komen uit een familie van hardlopers." Melissa loopt al zeker tien jaar hard, Martijn begon er zo'n zeven jaar geleden mee – met de schoenen van zijn vader. Welk goed doel het moest worden, wisten ze allebei meteen: 113 Zelfmoordpreventie. De familie reageerde enthousiast op hun keuze en het streefbedrag van 1500 euro was binnen twee dagen binnen.

113 Zelfmoordpreventie

Dat streefbedrag is inmiddels verhoogd naar 5000 euro. Met het geld kan 113 Zelfmoordpreventie een hoop goede dingen doen. Martijn: "Ik weet dat mijn vader wel eens heeft gebeld met 113. Daar stonden mensen klaar die hem tot rust konden brengen." Melissa: "Het is anoniem. Je kunt zelfs gratis in behandeling. Dan heb je gesprekken met dezelfde personen, psychologen, die hulp bieden. Ook familieleden kunnen er terecht." Wat Martijn en Melissa uiteindelijk het liefst willen bereiken, is "het taboe verder helpen te doorbreken zodat depressie, wanhoop en suïcide worden besproken op een nuchtere manier en er tijdig actie kan worden ondernomen".

Verplaatst vanwege corona

De neef en nicht waren al helemaal klaar om te rennen op 5 april, toen ze medio maart te horen kregen dat de marathon werd verzet vanwege het coronavirus. De nieuwe datum is inmiddels bekend: 25 oktober. Martijn neemt de verplaatsing sportief op. "We hebben nu wél meer tijd om te trainen en meer geld op te halen."

Hun actie is te vinden op www.pif.one/martijn-melissa.


• Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon 0900-0113 of 113.nl.