RET schaalt dienstregeling verder af

Redactie 25-03-2020
Foto: Roger van der Kraan (archief)Vrijdag is er een offcieel feestje vanwege de volledige ingebruiknme van de Metro. Maandag is er live muziek te horen in verschillende Metro's

Op maandag 23 maart heeft de RET zijn dienstregeling verder afgeschaald, naar 50 tot 60 procent van de gebruikelijke capaciteit. Bussen, trams en metro's rijden dan minder vaak.

De maatregel volgt op de scherp afgenomen vraag en oplopend verzuim onder medewerkers. Metrovoertuigen blijven op volle lengte, zodat reizigers afstand kunnen houden. De maatregelen gelden in elk geval tot en met zondag 5 april.

Uitzonderlijke maatregelen

Maurice Unck, algemeen directeur van de RET: "Dit zijn uitzonderlijke tijden die vragen om uitzonderlijke maatregelen. Met deze dienstregeling stemmen we ons aanbod af op de sterk afgenomen vraag en kunnen mensen die aangewezen zijn op het OV, daar nog gebruik van maken. Daarnaast vangen we de uitval onder ons personeel op. Ik heb grote bewondering voor hoe zij hun werk in deze lastige omstandigheden blijven doen."

Aanpassingen

Dit zijn de aanpassingen per vervoermiddel per 23 maart:

Bus

Alle lijnen rijden doordeweeks en op zaterdag van 6.00 uur tot 0.30 uur elke 20 of 30 minuten. Kleinere busjes rijden niet meer, dat geldt ook voor STOPenGO.

Metro

De lijnen B, C, D en E rijden doordeweeks en op zaterdag van 6.00 uur tot 24.00 uur elk kwartier, aangevuld met een pendel op de A-lijn tussen Graskruid en Binnenhof. Die rijdt ook elke 15 minuten en sluit aan. Op het deel waar de lijnen samenlopen (Rotterdam Centraal-Slinge en Schiedam Centrum-Capelsebrug) zorgt dit voor een frequentie van elke 7,5 minuten.

Tram

Alle lijnen rijden alle dagen van de week van 6.00 uur tot 24.00 uur elke 20 minuten. Op de trajecten Laan op Zuid-Rotterdam Centraal en Bachplein-De Esch ontstaat hierdoor een frequentie van elke 10 minuten. Lijn 20 rijdt niet.

Fast Ferry

Voor de Fast Ferry zou normaal gesproken per 28 maart de zomerdienstregeling ingaan. Dat gebeurt niet: de Ferry blijft varen volgens de winterdienst. De Ferry vaart dus niet in de weekenden.

Eerdere aanpassingen

Eerder golden er al andere aanpassingen. Zo is de inzet van de IYYO/shuttlebus als aanvullend vervoer bij werkzaamheden per direct stopgezet. Dit geldt voor tram 2 op de Reyerdijk en tram 8 op de Kleiweg. Rijden er sinds 20 maart geen BOB-bussen en geen extra late diensten meer op de vrijdag- en zaterdagavond; de zogenaamde weekendmetro is daarmee komen te vervallen. En rijden er al geen buurtbussen meer.

Overige maatregelen

De RET verzoekt busreizigers om via de achterdeur in te stappen en daar in te checken. Hierdoor wordt het aantal contactmomenten tussen reizigers en buschauffeurs verminderd. Conducteurs staan voorin de tram en verzoeken reizigers om achterin de tram plaats te nemen. De voorste rijen met stoelen zijn niet beschikbaar. Metro- en trambestuurders openen de deuren automatisch zodat reizigers niet op de knop hoeven te drukken. Het duurt ongeveer 2 seconden voordat de deuren openen.

Kijk voor meer informatie op de speciale pagina over coronamaatregelen op de website van de RET. En maak voor u gaat reizer gebruik van de Real Time App of de RET Reisplanner.