Extra huisartsenlocatie in Margriethal

Redactie 25-03-2020
Foto: hap SchievlietIn de Margriethal wordt een extra huisartsenlocatie opgebouwd.

De GHOR, het geneeskundige onderdeel van de Veiligheidsregio, de gemeente Schiedam, Huisartsenpost Schievliet locatie NWN, het Rode Kruis en andere partijen hebben de Margriethal in Schiedam ingericht als externe COVID-19-post. De locatie wordt begin komende week in gebruik genomen. De post in de Margriethal is bedoeld voor mensen die door huisartsen uit Maassluis, Vlaardingen en Schiedam worden doorverwezen.

Patiënten met klachten die kunnen wijzen op het coronavirus worden hier op verwijzing van de huisarts of een medewerker van de huisartsenpost onderzocht en beoordeeld. Dat betekent dat patiënten niet zonder afspraak naar deze locatie kunnen komen. Zij moeten altijd eerst hun eigen huisarts bellen, of tijdens de avonden, nachten en weekenden de huisartsenpost. Alleen de huisarts of de medewerker van de huisartsenpost kan naar de locatie in de Margriethal verwijzen en een afspraak maken. Huisartsen en doktersassistenten zullen de locatie in de Margriethal in diensten bemannen.

Eén centrale locatie

Door corona-verdachte patiënten te onderzoeken op één locatie worden de huisartsenpraktijken in de regio 'corona-vrij' gehouden, zodat daar patiënten met andere klachten kunnen worden behandeld. Ook wordt het risico op besmetting van patiënten en medewerkers op de huisartsenpraktijken en de huisartsenpost beperkt. Tenslotte wordt er door deze maatregel zo efficiënt mogelijk omgegaan met de beschermende kleding die huisartsen dragen. De gemeente zet verkeersregelaars in, maar omdat bezoekers alleen op afspraak komen, blijft het aantal bezoekers en geparkeerde auto's beperkt.

Druk verlichten

"Het is van groot belang voor de gezondheid van iedereen, patiënten én huisartsen, dat mensen die misschien met het coronavirus zijn besmet, onderzocht worden op één locatie. Ook om zuinig om te gaan met beschermingsmiddelen, die er echt te weinig zijn", aldus Ingeborg van der Geest, huisarts te Vlaardingen.

Burgemeester Cor Lamers van Schiedam: "Het aantal mensen dat aanklopt bij huisartsen neemt toe. Als gemeente werken we graag mee om de druk op de zorg te verlichten. De Margriethal is uitstekend geschikt te maken als externe huisartsenpost, zoals dat ook op andere plaatsen in het land gebeurt. Door er samen de schouders onder te zetten, hebben we dit in zeer korte tijd kunnen opzetten."