Ergernis over plastic en ander vuil langs Waterweg en in stad

Redactie 26-03-2020
Foto: GLMohamed Ammi en Raoul Kleijwegt bij de Waterweg.

De druppel die de spreekwoordelijke emmer deed overlopen en reden voor het stellen van schriftelijke vragen aan het college was de vondst van een partij autobanden.

door Chrit Wilshaus

Iedere derde zondag van de maand komt een groepje Groenlinksers bijeen om tussen het parkeerterrein van de veerpont en de hekken van de bouwlocatie van de Blankenburgtunnel het zwerfvuil op te ruimen. Vooral plastic afval. "Gewoon allemaal dingen die je als fietser normaal gesproken niet meeneemt", vertelt GroenLinks fractievoorzitter in de gemeenteraad Raoul Kleijwegt. "We vermoedden eigenlijk dat het grootste deel van het plastic afval, waarvan je niet altijd meer kunt zien wat het is geweest, afkomstig is van schepen. De laatste keer dat we actief waren, lagen er ook veel auto- en vermoedelijk vrachtwagenbanden. Omdat ze half in de modder vastzaten, kregen we ze er niet of heel moeilijk uit. Dat was voor ons echt de limit!"

Grote stukken plastic

Eerder vroeg GroenLinks al in een brief aan Rijkswaterstaat of zij wisten waar al dat afval vandaan komt. Maar Rijkswaterstaat moest het antwoord schuldig blijven. Kleijwegt: "Omdat er toen heel veel van die grote plastic zeilen gevonden werden, dachten we dat die van de Blankenburgtunnel afkomstig waren. Ze waren begonnen te bouwen en ineens lagen daar die grote stukken plastic. Maar volgens Rijkswaterstaat was dat niet zo. Sterker nog de mensen van de Blankenburgtunnel hadden zelf ook aangegeven dat ze ook van die grote plastic zeilen hadden gevonden."

Structureel probleem

Als het aan GroenLinks ligt, zet de gemeente meer medewerkers in om de stad schoon te houden. "Want het probleem is nu dat als ze de Vlieten en de Haven schoonmaken, het groenonderhoud erbij inschiet. Het is een structureel probleem en ze zouden gewoon wat meer mensen moeten inzetten. Veel handen maken licht werk! Ik vind het trouwens vaak gewoon een troep in de stad. Neem bijvoorbeeld de Laan 1940-1945 en op de Westlandseweg is het ook vaak een zooitje." Daar komt nog bij dat her en der nogal wat zwerfafval ligt door de stad. Een betonblok, afkomstig uit een wasmachine die bij het grofvuil was gezet, is niet echt zwerfafval maar lag wel weken in een portiek van een flatwoning. Om nog maar te zwijgen over wat mensen in de bosjes menen te moeten kieperen. "Ik neem de mensen van het Stadsbedrijf die onze stad schoonhouden trouwens totaal niets kwalijk, maar wij vinden als GroenLinks dat de gemeente dus meer mensen mag inzetten", benadrukt Kleijwegt.