Sobere herdenking van bombardement in 1943

Redactie 26-03-2020
Foto: Gemeente MaassluisBurgemeester Edo Haan en wethouder Fred Voskamp legden vorige week woensdag een krans bij het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het bombardement in 1943.

De herdenking van het bombardement op Maassluis van 18 maart 1943 was dit jaar vanwege het coronavirus versoberd.

Samen met wethouder Fred Voskamp legde burgemeester Edo Haan een krans bij het monument. Verder waren er geen toespraken en was er ook geen bijeenkomst in de Groote Kerk.

Het bombardement werd destijds uitgevoerd door piloten van de RAAF (Royal Australian Air Force). Waarschijnlijk hadden die het gemunt op in de haven afgemeerde oorlogsschepen of anders op de in het centrum gevestigde oliefabriek. Maar die doelen werden niet geraakt omdat waarschijnlijk de bomluiken van de vliegtuigen te vroeg werden geopend. Het resultaat van het bombardement was achttien doden en vier zwaar- en 50 lichtgewonden. Verder werden 86 woningen vernield en 225 woningen licht beschadigd. De doden werden opgebaard in de gymzaal van de toenmalige Groen van Prinstererschool. Die school werd vier dagen daarna zelf geraakt, waarbij 300 leerlingen door een wonder aan de dood ontsnapten. Tegelijkertijd werd een van de slachtoffers van het bombardement begraven en moesten de rouwenden achter de zerken dekking zoeken.

Het bombardement laat diepe sporen na in de stad die tot op de dag van vandaag zichtbaar zijn. Ieder jaar worden de slachtoffers van dit bombardement, dat in het verleden werd aangeduid als een vergissingsbombardement omdat het was uitgevoerd door bondgenoten, herdacht.