'Ik ben onder de indruk hoe gesmeerd alles eigenlijk verloopt'

Redactie 26-03-2020
Foto: PR

Burgemeester Edo Haan is onder de indruk van wat er allemaal georganiseerd wordt in Maassluis nu het coronavirus het openbare leven zo goed als plat heeft gelegd. "Ik ben onder de indruk hoe gesmeerd alles eigenlijk verloopt", constateerde hij na een rondgang door de stad.

door Chrit Wilshaus

Bij basisschool De Westhoek zag hij hoe leerkrachten en vrijwilligers leerlingen digitaal begeleiden bij het huiswerk of huiswerkpakketten uitdeelden aan kinderen die werk kwamen halen. "Ook werd er nog een aantal kinderen opgevangen. De onderwijskundige taken en de opvang van kinderen ging gewoon door en daar neem ik echt mijn petje voor af. En ik was ook onder de indruk van verhalen die loskwamen over kinderen die thuis geen laptop hebben of tablet. Dat werd nu goed duidelijk." Is dat dan nu wel geregeld? "Ik hoorde de minister zeggen dat daarvoor nu echt de portemonnee getrokken gaat worden."

Kaartje

Ook is burgemeester Haan naar de Immanuelkerk geweest, waar ze voor kinderen digitale speurtochten hebben opgezet. "Kerken en moskee├źn ook hebben besloten om geen diensten meer te houden waar gelovigen bij aanwezig kunnen zijn. Langs de weg van de moderne technologie probeert men kerk- en moskeegangers de diensten thuis mee te laten beleven. En ik sprak met een dominee, en dat vond ik wel grappig, die gewoon al zijn gemeenteleden opbelde. Wat je ook ziet gebeuren is dat mensen elkaar kaartjes sturen. Bijvoorbeeld naar ouderen in verzorgingshuizen. Al worden daar dan ook wel weer vragen bij gesteld of je niet op die manier het virus verspreidt"

Geen tekort

Bij de Voedselbank Maassluis sprak burgemeester Haan met scholieren die normaal op school zitten maar nu meehielpen met het uitdelen van voedsel. "Maar ook de reguliere vrijwilligers waren actief. De Voedselbank Maassluis loopt uiteraard als een geoliede machine. En er was geen tekort aan voedsel, integendeel; ze hadden ook voedsel gekregen van restaurants wat anders zou bederven. Deze keer hadden ze bijvoorbeeld eieren en ik begreep dat ze dat normaal zelden hebben."

Afleiding en zorg

Bij DrieMaasHave vernam de eerste burger van de activiteiten die daar momenteel plaatsvinden op de etages omdat men geen gebruik meer kan maken van de grote ruimte beneden. "Dat vergt toch wel heel veel inzet en inspanningen van het personeel om mensen op leeftijd ook weer afleiding en goede zorg te bieden. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen is ook hier de angst dat het virus toch zal binnendringen. Al was het maar via het eigen personeel dat steeds van buiten moet komen. Daarnaast zag ik ook wat voor leuke dingen het personeel allemaal met bloemen doet."

Ondernemerszin

Burgemeester Haan: "Ook ben ik in ik weet niet hoeveel winkels geweest. Dat varieerde van winkels die helemaal geen klanten meer binnen hadden gehad tot winkels waarbij het buitengewoon goed liep. De slagers en de doe-het-zelfzaken doen het buitengewoon goed. Maar andere weer minder. In de horeca zie je dat men de krachten bundelt en probeert maaltijden te bezorgen of je kunt ze afhalen. Men speelt daar heel erg op in en je ziet ook dat webshops heel erg belangrijk worden. Sommige winkels, zeker in de kledingbranche, drijven daar nu op. Maar ik zag ook veel ondernemerszin en solidariteit. Naast uiteraard ook veel zorg."