Strijders van mensenrechten ondersteunen belangrijk

Redactie 19-03-2020
Foto: Sander Schenkel Kathleen Ferrier, Yahya Assiri en Sinan Can bij uitreiking van de Geuzenpenning 2020.

Vanwege het Coronavirus was de ceremonie rondom de uitreiking van de Geuzenpenning 2020, vorige week vrijdag in Vlaardingen, versoberd en kwam bijvoorbeeld de bijeenkomst in de Grote Kerk te vervallen.

door Chrit Wilshaus

De Geuzenpenning ging dit jaar naar de Saoedische mensenrechtenorganisatie ACPRA waarvan de oprichters en een aantal leden voor onbepaalde tijd achter de tralies zit. Vandaar dat onderzoeksjournalist en programmamaker Sinan Can de prijs uitreikte aan Yahya Assiri van de bevriende mensenrechtenorganisatie ALQST. Can onderstreepte het belang van het steunen van mensen die hun leven op het spel zetten in de strijd voor mensenrechten. Bij elke stap die Can in Saoedi-Arabië zette, werd hij in de gaten gehouden en werden de mensen die hij interviewde geïntimideerd. "Sommigen durfden alleen fluisterend en angstig over hun leven te vertellen." Can omschreef het werk van de leden van ACPRA als moedig omdat zij juridische bijstand verlenen aan mensen die onschuldig vastzitten. Maar vooral ook omdat deze mensenrechtenorganisatie opkomt voor toekomstige generaties. Can schuwde ook kritiek op Nederland niet dat voor miljarden im- en exporteert als het om Saoedi-Arabië gaat. En onlangs toonde Can nog in een documentaire aan hoe eenvoudig foute regimes invloed hebben op vrije democratieën. Volgens Can moet er meer gebeuren dan alleen stille democratie om de situatie te veranderen. Ook deed hij een oproep om bij handelsverdragen vooral te kijken naar mensenrechten en duurzaamheid.

Springlevend

Assiri zei onder andere bedroefd te zijn dat vertegenwoordigers van ACPRA de Geuzenpenning niet in ontvangst konden nemen omdat zij in de gevangenis zitten. Volgens hem weten maar weinig mensen van hen omdat het de Saoedische autoriteiten lukt hun onzichtbaar te maken. Maar ook zei hij blij te zijn dat de problemen met mensenrechten in Saoedi-Arabië wereldwijd worden erkend. Kathleen Ferrier, voorzitter van Stichting Geuzenverzet benadrukte dat de idealen van de Geuzen uit de Tweede Wereldoorlog nog steeds springlevend zijn. Oud-Geus Bill Minco richtte in 1987 Stichting Geuzenpenning op.

Ferrier: "Elk jaar eren we organisaties die zich inzetten voor mensenrechten, net als de Geuzen in de Tweede Wereldoorlog. Het enige dat ACPRA in Saoedi-Arabië heeft gedaan, is het aan de orde stellen überhaupt van het bestaan van mensenrechten. Dat zij daardoor in de gevangenis zitten is voor ons niet te verteren. Ik hoop dan ook met heel mijn hart dat de oprichters en leden van ACPRA zo snel mogelijk vrijkomen en dat hun droom dat de jeugd van Saoedi-Arabië kan opgroeien in een maatschappij met mensenrechten zal uitkomen. Met de toekenning van de Geuzenpenning spreekt het stichtingsbestuur zijn grote waardering uit voor de grote moed, vastberadenheid en doorzettingsvermogen van ACPRA."