De klant is koning - of prins - bij Het Keizerrijk

Redactie 12-03-2020
Foto: DvEOnno Huiberts op de jeugdafdeling met op de achtergrond de mantel van 'De Kleine Prins'.

Het is een jaar geleden dat Onno Huiberts (55) de nieuwe eigenaar werd van Boekhandel Het Keizerrijk aan de Noordvliet 27 in Maassluis. Een mooi moment om hem eens te vragen hoe het gaat.

Door Debbie van Eijk

Voor Onno was ondernemen in de boekenbranche geheel nieuw. Na de overname heeft hij de winkel op dezelfde voet voortgezet. "Mijn eerste ambitie was gewoon een jaar verder te komen." Daarin is Onno dan in ieder geval geslaagd.

Voor boekenliefhebbers is het Keizerrijk een waar walhalla. De ruimte met volwassenen romans doet met haar houten vloer en bescheiden lichtinval knus aan. Onno: "Veel mensen bezoeken graag een boekenwinkel om te zien wat er staat, een boek vast te houden en in te zien. Omdat ze van de geur houden."

Onno heeft respect voor ieders leesvoorkeur. Refererend aan het Boekenweekessay 2020 van Özcan Akyol vertelt hij: "Literatuur heeft ten onrechte een exclusieve status. Wat bepaalt of een auteur groot is? Sommige mensen vinden bijvoorbeeld De zeven zussen-serie van Lucinda Riley geen literatuur. Maar Riley verkoopt wel wereldwijd. En haar nieuwste boek, 'Zon', bevat 732 pagina's. Als je dat uitleest, ben je wel een echte lezer."

Onno probeert met zijn collectie een goede afspiegeling te zijn van het Nederlandse literaire landschap. Voor klassieke Nederlandse auteurs heeft hij een voorliefde: "Het heden is er niet zonder het verleden." Het liefst zet hij zijn winkel vol met schrijvers als Mulisch en Van 't Reve, maar er moet ook ruimte overblijven voor moderne auteurs. "We bieden een doorsnee van alles wat er op literair gebied te vinden is. Niet alleen literatuur, maar ook bijvoorbeeld geschiedenis, kookboeken, theologie en gezondheid." Beneden is een grote afdeling kinderboeken. Sinds kort hangt er een bijzondere mantel, ter ere van een heruitgave van het beroemde boek 'De kleine prins' van Antoine de Saint-Exupéry. Kinderen mogen die aantrekken en zich een echte prins voelen.

Ook voor volwassenen is er regelmatig een activiteit. Op zaterdag 21 maart is er een lezing door Maarten van Buuren, auteur van 'De nazificatie van Maassluis'. In april is er een workshop yoga met Carin Stolze. "Door een grappig misverstand vroegen vaste klanten laatst of we tompoucen verkopen," vertelt Onno. Dat is niet zo. Wel verkoopt het Keizerrijk boeken, voor ieder wat wils, en kan iedere klant zich er een koning voelen – of toch minstens een prins.