Judoka Ian van Herk pakt titel op NK

Redactie 12-03-2020
Foto: MahorokanIan van Herk mocht op de hoogste trede van het ereschavot gaan staan.

Zaterdag 7 maart werden in de Topsporthal in Almere de Nederlandse kampioenschappen judo voor junioren tot 21 jaar gehouden. Mahorokan was er vertegenwoordigd met 8 judoka's.

In de sterke gewichtsklasse -81 kg had de pas 17-jarige Ian van Herk de vorm van de dag te pakken. Na 4 overtuigende winstpartijen op Van Helleman, Kroese, Looy en Nicolai wist hij zich te plaatsen voor de finale in zijn gewichtsklasse. Daarin trof hij zijn grootste concurrent van de dag Mark van Dijk. Vol zelfvertrouwen startte Ian deze finale en al na anderhalve minuut in de partij zette Ian een machtige heupworp in waarmee hij een prachtige ippon scoorde. En dus mag hij zich nu een jaar lang Nederlands kampioen noemen.

Bij de dames tot 78 kg stond Christina Heck na veel blessureleed weer fit aan de start van dit nationaal kampioenschap. Na winst in haar eerste partij op de Vos strandde ze op de nummer 2 van de wereld Renee van Harselaar. Hierdoor restte de strijd om het brons tegen Hesling, deze wist Christina weer overtuigend te winnen. Hiermee mocht ze op het podium een fraaie bronzen NK medaille ontvangen. In de lichtste klasse -60 kg wist de jonge, normaal nog bij de cadetten uikomende, Nanco Krijthe voor een daverende verrassing te zorgen door uiteindelijk een bronzen NK medaille te pakken. Na verlies in zijn eerste partij tegen favoriet Weling stoomde hij in de herkansingen door. Hij won achtereenvolgens zijn partijen van Maat, van der Ree, Wilms, Dicke en uiteindelijk om brons van Van Harten allen met ippon. Na het zilver bij de -18 jarigen vorige week nu een bronzen NK plak bij de -21 jarigen. Jelle van Teijlingen (-73 kg) en Levi Karamat Ali (-81 kg) kwamen nog dicht bij de prijzen maar eindigden uiteindelijk op een 7e plek.