Stichting zoekt nog sponsors voor uitwisselingsprogramma

Redactie 06-03-2020
Foto: CWStichtingsvoorzitter Ans van der Wiel: \We zijn blij met alle sponsorbijdragen.\

Een twaalftal scholieren van het Lentiz Reviuslyceum gaat in september voor een uitwisselingsprogramma naar partnerstad Kézdivásárhely in Roemenië. Althans dat is de bedoeling want de helft van de financiering moet nog worden geregeld. De uitwisseling vindt plaats in het kader van het 20-jarig bestaan van Stichting Maassluis partnerstad Kézdivásárhely.

door Chrit Wilshaus

In totaal gaat het nog om een bedrag van 5000 euro, verduidelijkt stichtingsvoorzitter Ans van der Wiel. "De gemeente heeft al 5000 euro toegezegd. We zijn blij met alle sponsorbijdragen. Het geld hebben we voornamelijk nodig om de reis van de jongeren te bekostigen. Want eenmaal in Kézdivásárhely wordt alles voor ze betaald." Sponsors krijgen er ook iets voor terug. Bijvoorbeeld de vermelding van een logo of aanwezig mogen zijn bij optredens.

Andere projecten

Voorheen maakte Kézdivásárhely deel uit van het Groot Hongaarse rijk. De Hongaarse taal en cultuur zijn daarom nog merkbaar aanwezig in de ongeveer 2000 kilometer verderop gelegen partnerstad. "De insteek van de stichting was om via het Rode Kruis hulpgoederen naar Kézdivásárhely te brengen. Nadat Joop Vaissier in het bestuur was gekomen is de stichting naast het sturen van hulpgoederen ook met andere projecten begonnen om Maassluis en Kézdivásárhely met elkaar te verbinden. Bijvoorbeeld op het gebied van kunst, cultuur en sport. Verder hebben we een digitale uitwisseling op touw gezet. Ook hebben scholieren uit Kézdivásárhely filmpjes opgestuurd die heel wervend zijn. Hartverwarmend allemaal."

Laatste transport

"In 2019 is het laatste transport van het Rode Kruis met hulpgoederen richting Roemenië gegaan. Dat het is gestopt heeft ermee te maken dat het Rode Kruis landelijk het financieren van hulptransporten heeft stopgezet. Daarom hebben wij vorig jaar ook officieel afscheid genomen van de Rode Kruis-groep binnen de stichting. En hoewel het niet meer zo arm is als eerst, kunnen ze toch nog wel veel spullen gebruiken. Daarnaast weten ze ook goed de weg naar Brussel te vinden en naar de Europese potjes. Maar je merkt wel dat er toch nog heel veel nodig is. Die Europese potjes worden trouwens meer gebruikt voor het verbeteren van de infrastructuur."

Op papier

Gaan de Maassluise scholieren in september naar Roemenië, in mei 2021 is het de bedoeling dat studenten van daar naar Maassluis komen. "Op papier is alles rond. Het programma bestaat uit allerlei activiteiten. Verder gaan we met ze naar de Kunsthal in Rotterdam en de Maeslantkering in Hoek van Holland. Ook is het de bedoeling om met ze te gaan fietsen; in Kézdivásárhely wordt er niet gefietst en hier wel."