European Cup goud voor Twan Witteveen

Redactie 13-02-2020
Een gouden plak voor Twan Witteveen in Follonica.
Foto: Mahorokan

Afgelopen weekend vond in Follonica (Italië) de eerste European Cup voor judoka's onder 18 jaar van dit judoseizoen plaats. Namens Mahorokan waren hiervoor 7 judoka's geselecteerd om hieraan te mogen deelnemen.

In de klasse onder 55 kg veroverde Twan Witteveen op indrukwekkende wijze het goud door in de finale de Oostenrijker Auer na anderhalve minuut met een geweldige beenworp te vloeren. Twan bereikte deze finale na een vrijloting in de eerste ronde en overtuigende overwinningen op een Pool en twee Italianen. Alleen in de halve finale tegen landgenoot en regelmatige trainingspartner Jochem van Harten had Twan de volledige wedstrijdtijd van vier minuten nodig en moest er zelfs via een golden score verlengd worden. In deze golden score plaatste Twan na een ruime minuut de beslissende aanval, wat beloont werd met wazari. Twan was uiteindelijk de enige, die namens de Nederlandse ploeg een gouden medaille wist binnen te halen.

Net geen eremetaal

Nanco Krijthe (-60 kg) die vorig seizoen ook al een European Cup (goud in Cluj Roemenië) wist te winnen en op deze European Cup ook zeker tot de favorieten behoorde, begon zeer voortvarend en overtuigend na een vrijloting in ronde 1 en overwinningen op een Italiaan en een Tsjech, waarna hij zich plaatste voor de kwartfinale tegen de Italiaan Skenderi (Europees kampioen en brons op WK 2019). In een volledig pakkingsgevecht wist Nanco in eerste instantie de Italiaan volledig te overdonderden en leek het erop dat een sensatie in de lucht hing. Na de reguliere tijd en gedurende de golden score kantelde de wedstrijd enigszins door het meeleven van het Italiaanse publiek, die voortdurend om straffen begonnen te vragen. Uiteindelijk gebeurde dit dan ook na 3 minuut en 40 seconde en moest Nanco als verliezer de mat verlaten. In de herkansing maakte Nanco vervolgend korte metten met een Spanjaard en een Hongaar, waarna hij de strijd mocht aangaan tegen de Italiaan Ferro. Helaas liep deze wedstrijd niet volgens plan en greep Nanco net naast eremetaal.

Goede indruk

Ook Tobias Bosveld (-66 kg) liet een goede indruk achter en verloor uiteindelijk in ronde twee van de latere nummer 2 (Tsurkan uit Oekraïne) en in de derde ronde van de herkansing van de latere nummer 3 uit Rusland (Lavrentyev). Tussendoor wist hij in de herkansingsronde wel overwinningen te pakken op een Italiaan en een Kroaat. Tobias bleef uiteindelijk steken op een verdienstelijk negende positie. De op European Cup niveau debuterende Joshua de Lange (-55 kg), Hylke Nakken (-66 kg), Isabel van Maren (-57 kg) en Robin Mauritz (-70 kg) konden in Follonica nog niet meedoen om de medailles, maar lieten wel een goede indruk achter.

In maart zal er worden afgereisd naar de volgende European Cup in Zagreb.