Inbrekers wordt het nog vaak erg gemakkelijk gemaakt

Redactie 13-02-2020
Foto: CWWijkagent Bert Notenboom maakte tijdens de schouw in de Vertowijk met zijn telefoon foto's van inbraakgevoelige situaties.

Wat 's middags bij de schouw opviel, was dat er veel waarheid zit in het gezegde 'De gelegenheid maakt de dief'. Vrijwilligers van Buurtpreventie Vertowijk, medewerkers van Handhaving & Toezicht van de gemeente Maassluis en wijkagent Bert Notenboom maakten een rondje door de wijk om na te gaan hoe inbraak gevoelig die is.

door Chrit Wilshaus

Tijdens die tocht door de wijk bleek ook dat er veel muurtjes, schuurtjes, afvalbakken en andere zaken zijn waar inbrekers gebruik van kunnen maken bij hun dubieuze werkzaamheden. En door de vele schuttingen of begroeiing kunnen inbrekers vaak ongezien en ongestoord een plan uitvoeren. Dinsdagavond werden foto's, gemaakt tijdens de schouw, vertoond op een informatiebijeenkomst over inbraakpreventie, gehouden in De Hooftzaak. Daarvoor bestond behoorlijk wat belangstelling.

Burgernet

Een belangrijke boodschap die daar verkondigd werd, was dat als mensen iets verdachts zien ze gerust in 112 mogen bellen. Bijvoorbeeld als iemand in de zomer door de straat loopt met een dikke jas aan. Dat is op zijn minst vreemd. En wie aangesloten is op Burgernet kan verdachte situaties melden. Dat kan trouwens ook bij Misdaad Anoniem.

Een van de aanwezigen vertelde dat haar keukenraaminbraak gevoelig is en dat ze na een inbraak andere sloten kreeg van Maasdelta maar dat die niets voorstellen en zo met een schroevendraaier zijn te openen. "Het hele huis was overhoop gehaald, het was een puinhoop. Van Maasdelta hoorden we dat een securitystrip een goed alternatief tegen inbrekers was maar we moesten dat wel zelf betalen. Is dat nu zo'n probleem voor Maasdelta omdat te vergoeden?" Burgemeester Edo Haan, die ook aanwezig was bij de informatiebijeenkomst, zegde toe dat nog eens ter sprake te laten brengen bij Maasdelta. Volgens de eerste burger moet Maasdelta niet te krenterig doen.

Buitenverlichting

De nodige vragen en opmerkingen werden er ook gemaakt over (te weinig) buitenverlichting. Vooral achter de huizen. Volgens wijkagent Notenboom hoeven mensen niet altijd te wachten op gemeente of woningcorporatie maar kunnen zij ook vaak zelf initiatief nemen. En ook helpt het om een woning er, bij tijdelijke afwezigheid, bewoonbaar uit te laten zien. Dus door bijvoorbeeld de buren te vragen de spullen op tafel te verleggen en door de woning te voorzien van goed hang- en sluitwerk. Iemand kwam nog met de tip hoe schuifpuien op een simpele manier vast te zetten.

Volgens burgemeester Haan heeft Maassluis te maken met een kleine inbraakgolf. "Een inbraak is buitengewoon vervelend en maakt veel indruk op mensen. Het is een, wat ze noemen, high impact crime. Ik zou iedereen op het hart willen drukken om 112 te bellen als u iets verdachts ziet."

Camera's

Camera's van particulieren kunnen de politie helpen bij het oplossen van inbraken, overvallen en andere misdrijven. De politie wil ook graag weten wie een of meerdere camera's aan zijn woning of bedrijfspand heeft hangen. Bij een inbraak kan de politie in een databank zien wie in de buurt een camera heeft hangen en kijken of de dader wellicht op beeld staat. De politie benadrukt niet live mee te kijken met de beelden maar alleen inventariseert waar camera's hangen. Op www.politie.nl/cib of de wijkagent kunnen mensen hun camera aanmelden.