Storm Ciara gedraagt zich in Maassluis

Redactie 13-02-2020
Foto: Roger van der KraanIn Maassluis werden vanwege de verwachte hoge waterstand voorzorgsmaatregelen genomen.

Maassluis heeft volgens wethouder Fred Voskamp storm Ciara redelijk goed doorstaan. Wel waaide er een reclamebord op een auto en waaiden er vier bomen om. Die zijn maandag kort gezaagd en zullen worden versnipperd en afgevoerd. Ook rukte de storm takken los.

door Chrit Wilshaus

En in de Milieustraat ging de wind aan de haal met wat platen hout uit de houtcontainer. Voskamp: "En zo zullen mensen privé ook nog wel wat dingetjes gehad hebben waar ze last van hebben gehad. Ook is de buitendienst op pad geweest om zaken te controleren. Zo is bijvoorbeeld gekeken naar de wijzerplaat van de Groote Kerk. Dat gebeurde na een melding dat de wijzerplaat heen en weer ging maar geconstateerd werd dat dit geen kwaad kon. Ook werden bomen gecontroleerd waarvan gemeld was dat ze gevaarlijk heen en weer gingen."

Hoogwater

In Maassluis werd afgelopen dinsdag omstreeks 16.30 uur bij de buitenhaven hoogwater verwacht, namelijk een waterstand van 2,20 meter boven NAP (Nieuw Amsterdams Peil). Dat was een schatting. Bij 1,85 meter boven NAP loopt de loswal aan de Burgemeester De Jonghkade onder en komt er ook water op het wegdek van het buitendijkse gedeelte van de Govert van Wijnkade. Om te voorkomen dat daar nog geparkeerd kon worden werd de loswal aldaar door de gemeente afgesloten. Wel was het nog mogelijk om voertuigen weg te halen.

Uit voorzorg werden op de Govert van Wijnkade ter hoogte van het douanehuisje afzettingen geplaatst. De gemeente benadrukte dat mensen zelf verantwoordelijk waren voor het treffen van maatregelen om schade aan eigendommen te voorkomen, zoals het verplaatsen van voertuigen. Er werd gewaarschuwd dat die, mochten die onder water komen te staan, niet weggesleept zouden worden.

Kaasboer

Door hekgolven, veroorzaakt door op de Waterweg voorbij varende schepen, kon er water over delen van de Koning Willem-Alexanderboulevard stromen. De Maeslantkering hoefde niet dicht omdat die pas vanaf 3 meter boven NAP gesloten wordt. Vanwege de te verwachten storm was er afgelopen dinsdag geen Weekmarkt bij Winkelcentrum Koningshoek. Alleen de kaasboer trok zich daar niets van aan. De eerstkomende markt is morgen in het centrum van Maassluis.