Badmintonicoon Fred Veldhoen stopt

Redactie 07-02-2020
Foto: BC MaassluisZijn fanatisme en souplesse zijn eigenlijk nooit ge\u00ebvenaard.

Fred Veldhoen, jarenlang kopman van team 1, stopt met badminton. Helaas moet hij noodgedwongen stoppen met badminton vanwege een blessure. Aanstaande zaterdag speelt hij zijn laatste competitiewedstrijd uit tegen BC MIX 1. Dan komt er, na ruim 40 jaar, een einde aan Fred zijn badmintoncarriĆØre.

Fred begon op 10-jarige leeftijd bij Badminton Club Maassluis in de jeugd met spelen. Nadat hij eerst een aantal keren met zijn moeder bij het toenmalige Refoba had meegespeeld, was hij verknocht en wilde hij deze sport fanatiek gaan beoefenen. Fred bleek een snelle leerling en doorliep verschillende jeugdteams en won toen al meerdere prijzen, zowel individueel als met zijn team.

Talent

Zijn talent werd opgemerkt en al snel ging hij ook in competitieverband bij de senioren meespelen. Op zijn 18de ging hij naar team 1. Samen met o.a. Patty Zwart, Jolanda Voogt en Ed Kats promoveerde het eerste team naar uiteindelijk de 4de divisie landelijk. Een zeer respectabel niveau want in die tijd beoefenden ruim 100.000 mensen actief de badmintonsport en was het een grote sport. Fred was de onbetwiste kopman van team 1 en is dat 35 jaar gebleven. Hij heeft met verschillende teammaatjes gespeeld en zijn fanatisme en souplesse zijn eigenlijk nooit geƫvenaard.

Nadat team 1 in seizoen '93/'94 voor de tweede keer in drie jaar was gedegradeerd speelde het overgangsklasse district en was Fred niet meer gemotiveerd om te trainen. Hier kwam echter verandering in toen het eerste team versterkt werd met twee nieuwe talenten Sanne 't Hart en Wilco Sjardijn. In dat eerste jaar werd met Refoba uit Vlaardingen een verbeten strijd uitgevochten om het kampioenschap. Helaas werd deze strijd nipt verloren maar het jaar erna was het wel raak, ze werden eerste in hun poule. Sanne ging en Stephanie Borsboom kwam voor haar in de plaats. Het jaar erna werd team 1 kampioen in de hoofdklasse en dat betekende promotie naar de vijfde divisie landelijk. In de poule met alleen maar Brabantse verenigingen waren de autoritten naar de uitwedstrijden lang maar wel sfeer verhogend omdat hard werd meegezongen op Nederlandse klassiekers. Toen dat jaar, na een enorme thriller in Eindhoven, ook het kampioenschap werd binnengehaald was de euforie groot. Drie jaar op rij kampioen was een fantastische prestatie. Helaas kon dat niveau niet vastgehouden worden en was het jaar daarop degradatie onvermijdelijk.

Vijf keer kampioen

In de jaren erna heeft Fred met meerdere mensen gespeeld waarvan de laatste 13 jaar met Sheila Pons, Jolanda Everaarts en Wilco Sjardijn. Edwin Kats heeft twee maal in dat team meegespeeld waarvan ook de laatste 5 jaar. Meerdere keren heeft Fred het bittere van de degradatie geproefd maar evenzoveel keren is hij gepromoveerd. In totaal is hij met zijn team 5 keer kampioen geworden waarvan de laatste keer in het seizoen 2015/2016 op een respectabele leeftijd van 49 jaar. Niet alleen in de competitie maar ook op toernooien liet Fred zich gelden. Met 13 herenenkel clubtitels, twee keer Westlands kampioen en vele dubbel- en mix titels op diverse toernooien zowel in binnen- als buitenland is zijn palmares indrukwekkend.

Verbonden aan de club

Naast zijn verdiensten binnen team 1 heeft hij ook veel voor de vereniging gedaan: lid van de toernooicommissie, lid van de technische commissie, betrokken bij de jeugd, sponsor en voorzitter. Spelen zit er voor Fred helaas niet meer in maar hij blijft nog wel verbonden aan de vereniging als voorzitter technische commissie. Namens het bestuur van BC Maassluis: "Fred, het ga je goed en veel geluk en plezier met je nieuwe hobby: racefietsen. Bedankt voor alle mooie jaren en alles wat je voor de vereniging hebt gedaan."