'Mooiste onderscheiding van Maassluis' voor Gerrit Langelaar

Redactie 09-01-2020
Foto: Peter FarlaGerrit Langelaar ontving de Chapeau 2019 uit handen van de burgemeester.

Gerrit Langelaar heeft de Chapeau 2019 gekregen. Burgemeester Edo Haan reikte de jaarlijkse prijs voor een vrijwilliger die zich het afgelopen jaar heeft onderscheiden afgelopen maandagavond uit.

door Chrit Wilshaus

Hij deed dat na afloop van de Nieuwjaarsshow, voorafgaand aan de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in Theater koningshof. Naast dat Langelaar bij tennisvereniging Be Quick een aardig balletje wist te slaan, is het volgens de eerste burger ook iemand met zout in de aderen. "Dat heeft hij van zijn vader meegekregen die bijvoorbeeld in de Tweede Wereldoorlog betrokken was bij riskante bergingsoperaties. Later werd zijn vader de eerste voorzitter van het Nationaal Sleepvaartmuseum. Zelf is hij al lange tijd voorzitter van Stichting Sleepboothaven Maassluis die de belangen behartigt van deelnemers die betrokken zijn bij de historische haven van Maassluis. Daarnaast zit hij in de Raad van Advies van de historische scheepswerf Zorg en Vlijt. Ook is hij betrokken bij de totstandkoming van speelboot de Furie die straks in Avonturis komt te liggen. Alle reden dus om hem de Chapeau 2019 te geven!"

Dat maritieme onderscheidt ons

"Als je zo verrast wordt, wat moet je dan zeggen? Als je Sportman van het Jaar wordt, weet je wie je allemaal moet bedanken. Bijvoorbeeld de jury. In dit geval is dat heel erg makkelijk, want dat ben jij alleen", grapte Langelaar, die verder zei dat hij dan ook uiteraard zijn familie zou bedanken. "En mijn dierbaarste die daar op de tribune zit: bedankt voor alle steun! (Applaus). Als ik Sportman van het Jaar zou zijn geworden, denk ik dat ik tevens alle medewerkers van mijn team zou moeten bedanken. En binnen Stichting Sleepboothaven Maassluis zijn dat ongeveer 250 mensen die Maassluis maritiem op de kaart zetten. Want ik zeg altijd: Maassluis is een hartstikke leuk stadje maar dat maritieme onderscheidt ons van al die andere stadjes. En dat zijn niet alleen sleepboten. Al die mensen die daaraan meewerken en wiens samenwerking ik mag begeleiden, maken het mogelijk dat ik deze prachtige onderscheiding mag krijgen. De mooiste onderscheiding van Maassluis; want vergeleken met een heleboel spelden en lintjes die het voorbije jaar werden uitgereikt, is er hiervan maar een!"