Brand bij Het Sparretje'We laten ons niet uit het veld slaan en gaan zeker door!'

Redactie 09-01-2020
Foto: cwIngrid en Robin Herman met een deel van de dieren van Het Sparretje.

"Voor iedereen die dieren heeft, is dit de allergrootste angst." Dat er zaterdagnacht brand geweest is bij dierenhoek Het Sparretje is dinsdagmiddag behalve goed te zien ook nog goed te ruiken.

door Chrit Wilshaus

Ingrid Herman, voorzitter van de dierenhoek, inventariseert wat ze nog nodig hebben en wat ze al hebben gekregen. "Maar als we gaan opruimen, weten we pas wat we echt nodig hebben; het meeste is verloren gegaan. Inmiddels hebben we al heel veel gekregen. Zoals hooi en stro van boeren uit Midden-Delfland en van manage Middenhof. Onze voerleverancier uit Schipluiden heeft voer gedoneerd. Maar ook kwamen particulieren met koffie, thee, handdoeken. Het is hartverwarmend. De mensen leven echt met ons mee en dat voelt erg goed; ik ben er heel erg van onder de indruk. Eerlijk gezegd dacht ik dat we er alleen voor stonden, maar dat blijkt dus niet zo te zijn."

Paniek

Als Ingrid Herman en andere vrijwilligers na een melding van Securitas bij Het Sparretje aankomen, en de vlammen uit het dak ziet komen, weet ze al genoeg. Buurtbewoners hebben dan gelukkig ook al 112 gebeld. "Door de rookontwikkeling waren de dieren in paniek. Van het vuurwerk waren ze al onrustig. Doordat ze in paniek waren, zijn ze allemaal hiernaast in de stal gaan staan waar we de dieren allemaal uit hebben gehaald en meegenomen naar het grasveld. Verder hebben vrijwilligers met brandweerlieden de konijnen uit hun hokken gehaald." Volgens Ingrid en Robin Herman hebben de dieren niks aan de brand overgehouden en heeft het geholpen om de beesten te kalmeren. Behalve poes Smokey, die circa twaalf was, hebben alle dieren de brand overleefd. "Maandagmorgen werd hij gevonden. De kat zat waarschijnlijk opgesloten door het vuur en kon niet wegkomen. Dat hij omkwam doet pijn. Smokey had een hart van goud en iedereen, vooral kinderen, was gek met hem."

Verzorgen en kroelen

"Kinderen die niet met vakantie kunnen, kunnen hier leuk in de zomer rondlopen, meehelpen de dieren verzorgen en ze kroelen. Of ze mogen meehelpen de paarden te borstelen. Ook gaan we met beesten naar verzorgingshuizen of laten mensen hier komen. Bovendien hebben we een speeltuin voor kinderen met een beperking. Dat je zoiets moedwillig kapot wil maken, kan ik niet begrijpen. Maar we laten ons er zeker niet door uit het veld slaan en gaan zeker door!"

Veel uit eigen zak betaald

De gemeente van wie het pand is, zal moeten beslissen wat er verder mee gaat gebeuren. Het Sparretje is daarover in overleg met de gemeente. Forensisch onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat de brand is aangestoken. De VSP heeft het college recent schriftelijke vragen gesteld over de brand. Ingrid Herman zegt daar blij mee te zijn. "We hebben geen donateurs, geen sponsors en hebben heel veel uit eigen zak betaald. Voor een verbouwing hebben we wel geld gekregen van Fonds Vlaardingen Schiedam en omstreken. Maar voor de rest hebben we het allemaal zelf gedaan. En ook nu hopen we op steun want dit kunnen we als dierenhoek niet alleen overleven."